Positieve signalen flexmarkt

0

De markt is positiever en flexbureaus zien de toekomst zonniger in. Ook verwachten flexbedrijven krapte op de arbeidsmarkt, ondanks hoge werkloosheid.

Dat blijkt uit de vierde FlexVertrouwenIndex van Dzjeng & FaseVijf die in december is uitgevoerd. Aan het onderzoek, dat elk kwartaal wordt uitgevoerd, hebben 80 vertegenwoordigers van flexbureaus deelgenomen.

Meer optimisme inleners
Dit onderzoek laat zien dat er meer optimisme in de markt is. Sinds het voorjaar van 2013 voorzien zij het langzaam aankomende herstel al met hun voorzichtige en groeiende optimisme. In het najaar van 2013 zag 30% van de flexbedrijven optimisme bij werkgevers/opdrachtgevers. Inmiddels is dit percentage gegroeid naar 40%. Volgens de flexbureaus zullen werkgevers daarom iets meer personeel nodig hebben.

Flexbranche positiever
Op de vraag ‘welk rapportcijfer geeft u de toekomst?’ scoort de flexbranche gemiddeld een 6,9. Vorig kwartaal was dat nog een 6,6 en het kwartaal daarvoor een 6,2. Binnen de flexbranche zijn wel verschillen in beoordeling:

  • middelgrote bureaus en werkmaatschappijen geven de toekomst met een 7,3 een iets hoger cijfer dan de kleine en de (zeer) grote bureaus
  • bureaus die relatief sterk gericht zijn op detachering of op werving & selectie geven de toekomst met cijfers tussen 6 en 6,7 een wat lager cijfer
  • bureaus die bemiddelen naar informaticafuncties zijn met gemiddeld een 7,2 het meest enthousiast over de toekomst
  • bureaus die bemiddelen naar agrarische en administratieve functies zijn met een 6,7 juist wat minder enthousiast
  • bureaus die personeel leveren aan Vervoer en logistiek en Overige zakelijke dienstverlening wijken als enige duidelijk af van het gemiddelde; ze zijn het minst positief en geven de toekomst een 6,7

Krapte arbeidsmarkt

Opvallend is dat, ondanks de snel gestegen en inmiddels hoge werkloosheid, een vijfde van de flexbureaus krapte ervaart op de arbeidsmarkt, vooral in techniek, financiële dienstverlening en kennisintensieve zakelijke dienstverlening.

66% van de flexbureaus ervaart overigens geen krapte en stelt dat er voldoende geschikte kandidaten beschikbaar zijn; 14% stelt zelfs dat er (zeer) veel geschikte kandidaten beschikbaar zijn.


Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer