Stichting PayOk stelt norm voor buitenlandse aanbieders arbeid

0

Om het risico op een loonclaim bij opdrachtgevers bij een zogenoemde A1-constructie te verkleinen, introduceert Stichting PayOK een specifieke norm om te toetsen of buitenlandse ondernemingen die in Nederland arbeid ter beschikking stellen en werk aannemen het juiste loon betalen.

Het gebruikmaken van buitenlandse uitzendbureaus en aannemers van werk via een zogenaamde A1-constructie neemt een enorme vlucht, zo bleek onlangs uit onderzoek door ABN AMRO.

Ketenaansprakelijkheid in WAS

De Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) stelt opdrachtgevers aansprakelijk voor het betalen van het juiste loon in de hele keten (ketenaansprakelijkheid). Als een onderaannemer of uitzendbureau niet conform de geldende CAO betaalt, kan de werknemer het te weinig ontvangen loon opeisen bij de opdrachtgever.
Juist bij het werken met buitenlandse ondernemingen is dat erg lastig te controleren. Want er moet gekeken worden naar de toepassing van Nederlandse CAO’s tegen de achtergrond van Europese wet-en regelgeving én de wet- en regelgeving van het land waar de buitenlandse onderneming is gevestigd.

Lees ook: PayOK-keurmerk maakt uitzendbureaus WAS-proof

50 bedrijven gecertificeerd

Stichting PayOK beheert het Nederlandse keurmerk dat ondernemingen toetst op de juiste beloning van hun werknemers. Bij een PayOK -gecertificeerde onderneming weet een opdrachtgever dat dit goed is geregeld en hij niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Inmiddels zijn al ruim 50 bedrijven gecertificeerd, waaronder uitzendbureaus en aanneembedrijven.

Pilot

“Na een pilot bij een aantal buitenlandse uitzendbureaus is de norm voor buitenlandse aanbieders tot stand gekomen“, zegt Ger Jaarsma, voorzitter van PayOK. “Juist bij de inzet van buitenlandse uitzendbureaus worden de risico’s voor Nederlandse opdrachtgevers op overtreding van de wet alleen maar groter. Je weet vaak niet of de verloning juist is en of het uitzendbureau de elementen uit de Nederlandse CAO juist toepast.”

Internationale arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt wordt steeds internationaler. Jaarsma: “De kansen om personeelsproblemen op te lossen worden daarmee groter, maar de risico’s ook. Hoe houd je zicht op wat er door de buitenlandse aanbieder wordt gedaan? Ga je zelf als opdrachtgever ter plaatse controleren of laat je dat over aan professionele en deskundige inspecteurs? PayOK certificering is.

Bron: Stichting PayOK

Lees ook: Uitzenders maken meer gebruik A1-verloning derdelanders

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer