Stijging cao-lonen fors ingezakt

0

De stijging van lonen is dit jaar fors ingezakt en onder het niveau van de inflatie komen te liggen.

Volgens voorlopige cijfers stijgen de contractlonen in collectieve arbeidsovereenkomsten gemiddeld met 0,8 procent.

Dat blijkt uit de Najaarsrapportage cao-afspraken 2010, die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Voor de rapportage zijn 114 cao’s onderzocht, waar 5,2 miljoen werknemers onder vallen. Vorig jaar was nog sprake van een gemiddelde loonstijging van 2,3 procent en in 2008 gingen de salarissen in cao’s met 3,5 procent omhoog.

Terwijl de lonen dit jaar minder hard stijgen, neemt de inflatie toe. De prijzen stegen begin dit jaar nog met 0,8 procent, maar de inflatie ligt inmiddels boven de 1,5 procent.

Kamp stelde in een toelichting dat de verminderde koopkracht een logisch gevolg is van de economische crisis. "De economische krimp van 4 procent in de 2009 heeft duidelijk de sfeer bij de cao-onderhandelingen heel erg beïnvloed", stelde hij. De gematigde stijging van de cao-lonen dit jaar is volgens de minister goed voor de internationale concurrentiepositie en het herstel van het bedrijfsleven.

Daarnaast blijkt uit de Najaarsrapportage dat dit jaar in vijftig van de onderzochte cao’s een recht en/of plicht is opgenomen voor werknemers om zich te scholen. Ook laat de rapportage zien dat in twaalf cao’s afspraken staan om de kansen op werk te vergroten voor mensen die van jongsafaan gehandicapt zijn en in de Wajong-regeling zitten.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer