Uitspraak Hoge Raad heeft grote gevolgen voor zzp’ers en opdrachtgevers

1

Door een uitspraak van de hoogste rechter in Nederland blijken werkgevers verantwoordelijk voor de veiligheid van de zelfstandige arbeidskrachten die ze hebben ingehuurd. De werkgevers moeten voortaan bij arbeidsongevallen met zelfstandigen aantonen dat zij aan de zorgplicht hebben voldaan.

Een baanbrekende uitspraak, aldus hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp in een interview met de Volkskrant. VNO-NCW vindt de uitspraak echter “principieel onjuist”, aldus de krant. De zorgplicht geldt ten aanzien van de vaste werknemers en niet voor zelfstandig ondernemers, aldus de werkgeversorganisatie een artikel op haar website.

De Hoge Raad kwam tot haar beslissing in een zaak die draaide om een zzp’er die was ingehuurd voor een reparatie-opdracht. Dat liep echter mis door een bedrijfsongeval met als gevolg dat een groot deel van het rechterbeen van de man geamputeerd moest worden. De man had geen arbeidsongeschiktsheidsverzekering, zoals vele zzp’ers onverzekerd zijn, en stelde het bedrijf aansprakelijk. Het bedrijf wees dat af omdat hij niet bij hen in dienst was, zo schrijft de Volkskrant.

De Hoge Raad heeft nu zeven jaar later vastgesteld dat de werkgever ook zorgplicht heeft ten aanzien van zelfstandigen en dus verantwoordelijk is voor hun veiligheid. De uitspraak komt er wel op neer dat het werk dat de zzp’er binnen een bedrijf doet, werk moet zijn dat ook doorgaans binnen dat bedrijf wordt verricht. De Hoge Raad heeft daarmee in haar uitspraak de zzp’er gelijk gegeven. “Dit heeft grote gevolgen voor vele duizenden zelfstandigen,” aldus hoogleraar Verhulp in de Volkskrant.

De Volkskrant haalt ook advocaat Stefan Sagel van De Brauw Blackstone Westbroek aan. Hij stond de zzp’er in deze zaak bij. Volgens Sagel profiteren zelfstandigen door deze uitspraak van de “gunstige” bewijsregels die normaal bij arbeidsongevallen voor vaste werknemers gelden. Het is namelijk aan de werkgever om aan te tonen dat hij zijn zorgplicht is nagekomen, mits een werknemer kan bewijzen dat het arbeidsongeval tijdens het werk heeft plaatsgevonden.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Peter Elsman op

    Oss, 01 april 2012
    De Rechtspraak is uniek. De uitkomst van het arrest lag 7 jaar geleden voor de hand. Men vindt vertragingen en eigen werkgelegenheid “leuk”.
    Werkgevers winnen meestal. Het lijkt erop dat de Hoge Raad zich hier gedwongen voelt voor de tegenpartij te kiezen omdat de H.R. geen andere kant op kan.
    Vr. gr., Peter Elsman

Reageer