Uitzendkrachten krijgen dezelfde beloning als vaste medewerkers

3

Uitzendkrachten die volgens de ABU-CAO werken, krijgen vanaf vandaag (30 maart) hetzelfde loon als mensen in vaste dienst van het bedrijf waar zij aan het werk gaan.

Dit is een direct gevolg van een afspraak uit de CAO voor Uitzendkrachten die de ABU en de vakbonden FNV, CNV Dienstenbond, De Unie en LBV vorig jaar hebben gemaakt. De ABU-CAO is onlangs algemeen verbindend verklaard, wat betekent dat gelijk loon breed in de branche als uitgangspunt voor de beloning van uitzendkrachten gaat gelden.

Inlenersbeloning vanaf dag 1

De zogeheten ‘inlenersbeloning’ vanaf de eerste dag was een van de belangrijke afspraken bij de aanpassing van de CAO voor Uitzendkrachten die de ABU en de bonden overeenkwamen. Uitzendkrachten die onder de inlenersbeloning vallen, hebben vanaf de eerste dag (in plaats van na de 26e week) dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers die in vaste dienst zijn bij het inlenende bedrijf.
De volgende aspecten vallen onder de inlenersbeloning:
het brutoloon conform de schaal waarin de werknemer is ingedeeld, atv/adv, toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren, initiële loonsverhogingen, zoals bij inlener bepaald, onkostenvergoedingen en periodieken.

Apart loongebouw

Voor groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt blijft een apart loongebouw van toepassing. Dit loongebouw geldt onder andere voor diegenen die worden bemiddeld vanuit de Participatiewet en voor mensen die via de uitzendbranche van-werk-naar-werk worden begeleid. Daarmee worden de opstap- en transitiefunctie van de uitzendbranche voor de arbeidsmarkt optimaal ondersteund. Ook geldt een apart loongebouw voor uitzendkrachten met een contract voor onbepaalde tijd (fase C).

Flexibiliteit en zekerheid

ABU-directeur Jurriën Koops is blij met de invoering van de inlenersbeloning. ‘Hiermee maken sociale partners een nieuwe stap in het creëren van een goede balans tussen flexibiliteit en zekerheid. Uitzendwerk is een goed georganiseerde vorm van flexibiliteit en daarbij past de introductie van de inlenersbeloning.’

Algemeen verbindend

De inlenersbeloning vanaf dag 1 geldt nu voor de gehele uitzendbranche als uitgangspunt voor de beloning van uitzendkrachten, doordat deze cao-wijziging algemeen verbindend is verklaard door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bron: ABU

Lees ook: Klaar voor de inlenersbeloning?

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

 1. Gelukkig heeft de ABU nu eindelijk ook ingezien dat het goed is om flexwerkers een gelijk loon te geven als vaste krachten. Bij de NBBU waar wij als Recruit a Student lid van zijn, geldt dit al vanaf de oprichting. Een absolute stap vooruit.

 2. HNM Stroek op

  Kijk mijn reactie van 17 maart terug.

  Wederom een te rooskleurige voorstelling van zaken.
  Technisch is het artikel alleen aangepast door de elementen van het ‘gelijk werk, gelijk loon’ principe te vermelden.
  Dit geldt dus nog steeds niet voor een groot aantal andere arbeidsvoorwaarden.
  Pure misleiding van Flexmarkt.
  Oproep; Kom nu eens met een inhoudelijk en afgwogen stuk met respect naar alle partijen. Die niet alleen als spreekbuis voor de, grote, uitzendwerkgevers!

 3. H.W.B. Brandjes op

  Mooie reclame van de ABU. Wel een beetje hypocriet van die club. NBBU reeds vanaf de oprichting. Ruim 20 jaar geleden.

Reageer