Flexkrachten HappyNurse zijn meer bevlogen

0

De flexkrachten van HappyNurse blijken aanzienlijk meer bevlogen dan hun collega verpleegkundigen en verzorgenden. Volgens HappyNurse-directeur Marijke Horstink komt dit doordat zij investeert in ‘belangrijke energiebronnen’ als  afwisseling in het werk en het kunnen leren en ontwikkelen.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de landelijke uitzend- en thuiszorg organisatie HappyNurse, waarin de mate van energie en het geluk van verpleegkundigen in Nederland werd onderzocht.
Het onderzoek HappyThermometer is uitgevoerd in maart en april 2018 door prof. dr. Wilmar Schaufeli (hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie, Universiteit Utrecht) onder 729 Nederlandse verpleegkundigen, verzorgenden en zorgprofessionals in de thuiszorg en in zorginstellingen. Van alle respondenten werken er 180 voor HappyNurse.

Meer bevlogenheid

Meest opvallende resultaat uit het onderzoek is dat meer dan de helft van de verpleegkundigen van HappyNurse (53%) bevlogen is, in vergelijking met 23% van de andere verpleegkundigen in het onderzoek. De gemiddelde Nederlandse werknemer scoort op bevlogenheid slechts 15%.

Minder burn-out klachten

De uitzendkrachten van HappyNurse blijken minder vaak last te hebben van burn-out klachten (4%) tegen respectievelijk 13% en 16% van de andere verpleegkundigen en de zorgprofessionals. Van alle Nederlandse werknemers heeft 15% last van burn-out klachten.
Bij alle verpleegkundigen vormen het gebrek aan vertrouwen in leidinggevenden, te weinig waardering en rolconflicten grote risicofactoren als het gaat om de kans op burn-out klachten. Ook wordt de hoeveelheid werk die verzet moet worden en de spanning die dat oproept als belastend ervaren. Overall zorgt een optimistische instelling voor minder burn-out klachten. De bevlogenheid van de groep andere verpleegkundigen is minder groot dan bij HappyNurses. Op de factoren die daarbij van belang zijn (passend werk hebben, waardering krijgen, voldoen aan verwachtingen, afwisseling en optimisme) scoren zij minder hoog. Er wordt veel van hen verwacht als het gaat om werkdruk, regelgeving en rapportage en de combinatie van werk en privé, maar daar staan relatief weinig compenserende en positieve energiebronnen tegenover.

Belangrijke energiebronnen

Marijke Horstink, oprichtster en directrice van HappyNurse, heeft wel een verklaring voor positieve onderzoeksresultaten voor haar flexkrachten: “Alleen gelukkige verpleegkundigen leveren de beste zorg aan patiënten. Daarom besteden wij veel aandacht aan het invullen van een duidelijke rol, afwisseling in het werk en het kunnen leren en ontwikkelen. Dit zijn allemaal belangrijke energiebronnen voor verpleegkundigen om eventuele stress beter het hoofd te kunnen bieden. Als meer zorgaanbieders daar voldoende aandacht aan zouden besteden, zou de mate van stress onder zorgmedewerkers verminderd worden en het werkgeluk vergroot. Met als uiteindelijke resultaat: betere zorg voor alle patiënten.”

Bron: HappyNurse

Lees ook: Medewerkerstevredenheid uitzendkracht zaak van uitzender en inlener

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer