Werkgevers verwachten verslechtering arbeidsmarkt

0

Nederlandse werkgevers zijn negatief over de vooruitzichten op de arbeidsmarkt in 2013. Vooral de regio West Nederland, de bouwsector, productiebedrijven en de financiële dienstverlening lijden onder de economische situatie in Nederland.

Dat blijkt uit cijfers uit de Arbeidsmarktbarometer (MEOS) van ManpowerGroup.

Werkgelegenheid
In de Arbeidsmarktbarometer van ManpowerGroup komt het netto werkgelegenheidscijfer uit op -8 procent tegen -2 procent vorig kwartaal en 3 procent een jaar geleden. ‘Het is voor het eerst dat werkgevers zo’n duidelijk signaal geven. Er is sprake van een flinke daling vergeleken met het afgelopen kwartaalbeeld. Hiermee lijkt de aanhoudend negatieve economische situatie ook voor 2013 een vervolg te krijgen op de arbeidsmarkt’, aldus algemeen directeur Jilko Andringa van ManpowerGroup.

Landelijk
De cijfers in de MEOS laten in vrijwel geheel Nederland een verslechtering zien. West-Nederland is flink gedaald vergeleken met het vorige kwartaal (8 procentpunt) en hetzelfde kwartaal een jaar geleden (9 procentpunt). Mogelijk dat hier het toegenomen pessimisme in de zakelijke dienstverlening een rol speelt. Zuid-Nederland laat een daling zien van 12 procentpunt vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Dit heeft vooral te maken met de terugval in productie de laatste tijd en de bescheiden verwachtingen ten aanzien van de orderportefeuilles in de industrie. Veel maakindustrie is in het zuiden geconcentreerd. In Noord Nederland was de daling al ingezet in 2012 en is er een kleine stijging.

Sectoren
Ook de verschillende sectoren laten dalingen zien. De bouwsector blijft zakken met 4 procentpunt vergeleken met het vorige kwartaal en met 12 procentpunt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Productiebedrijven dalen 9 procentpunt vergeleken met het vorige kwartaal en 11 procentpunt ten opzichte van vorig jaar. Alleen de sector Nutsbedrijven laten een positieve prognose zien met 4 procentpunt vergeleken met het vorige kwartaal en 9 procentpunt vergeleken met vorig jaar.

Bouw
‘Dat de bouwsector het moeilijk heeft is evident. Niet alleen de stagnerende huizenmarkt, maar ook teruglopende bedrijfsinvesteringen spelen een rol. Dat ook consumenten weinig bereid zijn om uitgaven te doen heeft zijn effect. Met name de industrie heeft daar last van’, legt Andringa uit. ‘Toch zien we vooral mogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt door innovatieve oplossingen.’

Barometer
MEOS wordt uitgebracht in 42 landen en Nederland kent de grootste daling van alle landen. Griekenland, Italië en Spanje hebben ieder met -11 procent een lager netto werkgelegenheidscijfer dan Nederland. Werkgevers van meer dan de helft van de 24 landen in Europa laten weten dat ze minder mensen gaan inhuren voor het eerste kwartaal in 2013. Werkgevers in zeven landen rapporteren de zwakste resultaten ooit. Alleen Duitsland vertoont tekenen van veerkracht.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer