FNV wil positie flexwerkers verbeteren

0

FNV vraagt het kabinet om met een ambitieus plan te komen dat de economie aanjaagt en voor nieuwe werkgelegenheid zorgt. Maar, het mogen geen ‘wegwerpbanen als schijnzelfstandige of flexwerker zonder bescherming’ zijn, aldus FNV-voorzitter Ton Heerts.

Foto: FNV-voorzitter Ton Heerts (R) (ANP Foto Phil Nijhuis)

Het plan moet ‘gewoon goed werk’ opleveren. Dat is de boodschap van Heerts aan minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma, die dinsdag met de Tweede Kamer praten over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken.

De vakbeweging wijst er in een brief aan de bewindslieden op dat de positie van de flexwerker ingrijpend moet worden verbeterd. FNV-bestuurders uit de wereld van transport, vlees, metaal, bouw, distributiecentra en de uitzendbranche willen dat Asscher ingrijpt en zorgt voor strengere regels en betere controle op naleving ervan.

Ze wijzen de bewindsman erop dat de regels voor contracten, minimumloon, pensioen, doorbetaling bij ziekte en cao’s steeds vaker worden ontdoken. ‘In de bouw krijgen werkgevers medewerking van het UWV als ze vaste krachten vervangen door (schijn)zelfstandigen. Na de postbode verdwijnt nu ook de koerier met een normaal contract, om te worden vervangen door slecht betaalde zzp’ers’, aldus de vakbeweging, die signaleert dat steeds meer werk terechtkomt bij mensen met een zwakke positie, zonder mogelijkheden om te onderhandelen over betere voorwaarden.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer