Wet DBA: kenmerken echte dienstbetrekking

0

De Belastingdienst heeft in het kader van de beoogde Wet DBA een overzicht gepubliceerd van bepalingen die leiden tot het oordeel of er sprake is van wel of geen dienstbetrekking.

Dit overzicht van bepalingen kan door werkgevers gebruikt worden als ze zelf een overeenkomst willen opstellen. In de al bestaande, door de Belastingdienst gepubliceerde model- en voorbeeldovereenkomsten zijn nu ook de artikelen gemarkeerd met de voorwaarden die van belang zijn bij het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking.

Het overzicht van bepalingen was door staatssecretaris Wiebes al aangekondigd in zijn transitieplan voor de invoering van de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Werkgevers moeten volgens deze voorwaarden werken als zij de overeenkomst gaan gebruiken en mogen ze daarom niet veranderen.
Werkgever kunnen de andere artikelen in de overeenkomsten wel aanvullen en aanpassen voor hun eigen situatie, mits dat niet in strijd is met de gemarkeerde artikelen. Hierdoor zijn deze overeenkomsten volgens de Belastingdienst in meer situaties en voor meer partijen bruikbaar.

De Wet DBA moet nog wel de Eerste Kamer passeren. De stemming van de wet staat gepland voor 26 januari. Er wordt eerst nog een tweede ronde van schriftelijke vragen gehouden.

Lees ook:


Bron: De Belastingdienst

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer