Helft vindt binnen twee weken nieuwe baan

0

Werkzoekend Nederland heeft profijt van de aantrekkende arbeidsmarkt Het aantal werkzoekenden dat binnen vijf weken nieuw werk vindt, ligt op 67 procent; 30 procent heeft zelfs binnen één week nieuw werk.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van HR-dienstverlener Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction onder 1.161 (potentieel) werkzoekenden.

Oud vs. Jong
In het onderzoek zijn grote verschillen te zien tussen de leeftijdsgroepen. Hoe ouder de werkzoekende, hoe langer het duurt om een baan te vinden. Voor 31 procent van de oudere werknemers (55-60 jarigen) duurde de laatste zoektocht naar een nieuwe baan veel langer, namelijk meer dan tien weken.

Beoordelen vacatureteksten
Uit het onderzoek is verder gebleken dat 34 procent van de werkzoekenden de eerste indruk van het bedrijf baseert op basis van de vacaturetekst. Ook wordt in het onderzoek aangetoond dat meer dan de helft (52%) het lastig vindt om op basis van de vacaturetekst te beoordelen of de functie passend is.

Tevredenheid baan
Hoe tevreden is de Nederlandse werknemer eigenlijk met zijn baan? In het onderzoek geeft de leeftijdsgroep tot 35 jaar haar baan het rapportcijfer 6.9. Mensen in de leeftijdscategorie 55+ waarderen hun baan met een halve punt hoger: 7,4.

Positieve effecten op de arbeidsmarkt
‘De arbeidsmarktstoplichten staan op groen’, concludeert Raymond Puts, algemeen directeur van Unique, op basis van het onderzoek. ‘Dat de zoektocht naar een nieuwe baan voor bijna de helft van de werkzoekenden zo kort is, is zonder meer gunstig te noemen. De aantrekkende economie heeft duidelijk positieve effecten op de arbeidsmarkt.

‘Het vinden van talent zal alleen maar lastiger worden. Het is daarom goed om een slimme wervingsstrategie hoog op de agenda te zetten. Hoe positioneer je je als bedrijf zo dat je aantrekkelijk wordt voor werkzoekenden? Het zal één van de belangrijkste vraagstukken voor het aankomende jaar zijn.’

Bron: Unique

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer