WGA-regeling haaks op sociaal akoord

0

Met de invoering van de premiedifferentiatie voor de WGA ‘schiet de overheid zich in eigen voet’. De invoering heeft schadelijke effecten op de arbeidsmarkt.

Dat stelt de ABU. De ABU krijgt steun van partijen als VNO-NCW, AWVN, FME en het Verbond van verzekeraars.

In het sociaal akkoord zijn afspraken gemaakt om de kans op werk te vergroten, ook voor mensen met een afstand tot de uitzendmarkt. De uitzendbranche werkt daar graag aan mee, aldus de ABU in een persbericht. Maar deze zogenoemde allocatiefunctie dreigt in gevaar te komen als de plannen rondom de WGA-premie doorgaan.

ABU doet een appèl aan het kabinet en de politiek om af te zien van premiedifferentiatie van de WGA. Uitbreiding van de gedifferentieerde WGA-premie per 2014 is een gevolg van de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) die vorig jaar is aangenomen. Uitkeringslasten worden individueel aan werkgevers toegerekend, waardoor de premies enorm zullen stijgen. Onbetaalbaar hoge premies voor werkgevers zullen leiden tot selectie aan de poort bij aanname van nieuwe werknemers. De ABU vreest dat de kosten van uitzenden worden opgedreven waardoor bedrijven hun behoefte aan tijdelijke krachten gaan oplossen met minder goede flex, zoals nuluren- en oproepcontracten. ‘Ook daarvan hebben we in het sociaal akkoord met elkaar nou net gezegd dat we daar zoveel mogelijk vanaf willen,’ aldus ABU-directeur Aart van der Gaag.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer