72% van de sollicitanten wordt vaker uitgenodigd op sollicitatiegesprek bij gebruik ChatGPT

0
72% van de sollicitanten die ChatGPT gebruiken voor het opstellen van hun cv’s en sollicitatiebrieven wordt vaker uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit komt naar voren uit onderzoek van sollicitatieplatform Lerensolliciteren.nl, waarvoor 1.000 werkzoekenden zijn ondervraagd.
Uit het onderzoek blijkt dat 25% van de sollicitanten AI-technologie zoals ChatGPT inzet bij de voorbereiding op sollicitaties. Een significante 65% van deze groep gebruikt ChatGPT specifiek voor het opstellen van cv’s. Deze inzet van AI heeft niet alleen geleid tot meer reacties van bedrijven, maar ook tot een aanzienlijke toename van het aantal uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken. Zo gaf 68% aan uitgenodigd te zijn voor gesprekken met documenten geschreven door ChatGPT. 53% hiervan wist dit uiteindelijk te verzilveren met een nieuwe baan.

Wat zeggen experts?

Francesco Plas, sollicitatietrainer bij het UWV, benadrukt het voordeel van AI in het versterken van cv’s en sollicitatiebrieven. “Mensen doen zichzelf vaak tekort op hun cv”, zegt Plas. “Ze vermelden bijvoorbeeld vaardigheden niet, omdat ze simpelweg vergeten dat ze die hebben. Of ze beseffen niet dat die skills relevant zijn. Daar kan een AI-tool als ChatGPT goed bij helpen”.

Door de mand vallen

Hoewel AI-tools dus een handig middel bieden voor het schrijven van de sollicitatiedocumenten, is het belangrijk om een goede balans te bewaren. Recruiter Hobie van Wezel benadrukt dat AI een krachtig hulpmiddel kan zijn, maar sollicitanten wel moeten oppassen met het gebruik ervan: “Waar sollicitanten voor moeten waken is dat zij ChatGPT niet te veel laten leiden. Je hebt soms kandidaten die ChatGPT heel mooi laten schrijven en hun vaardigheden super gelikt op papier laat zetten, alleen dit vervolgens mondeling niet kunnen toelichten. Dan vallen ze wel keihard door de mand.”

Meer zelfvertrouwen

Ook de zelfverzekerdheid van sollicitanten in het sollicitatieproces wordt verder versterkt door de ondersteuning van ChatGPT, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 64% van de sollicitanten meldt een toename in zelfvertrouwen. Hobie van Wezel licht toe: “Het is duidelijk dat de ondersteuning van AI bij het solliciteren een belangrijke bijdrage kan leveren aan het zelfbeeld van sollicitanten. Kandidaten met een krachtiger cv en een betere voorbereiding zijn een stuk zelfverzekerder, wat een belangrijke rol kan spelen bij het binnenhalen van de gewenste functie.”

Over Lerensolliciteren.nl

Lerensolliciteren.nl is een sollicitatieplatform dat werkzoekenden voorziet van tools en kennis om hun sollicitatievaardigheden te verbeteren. Met verschillende diensten ondersteunt Lerensolliciteren.nl kandidaten in elke fase van het sollicitatieproces.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer