De Top 10 transacties in de flexbranche in 2023

0

Het aantal transacties op de flexmarkt is afgelopen jaar relatief hoog gebleven. Een overzicht van de 10 meest interessante transacties volgens Jurgen van Dijk, adviseur fusies en overnames van Stepstone Corporate Finance.

Tekst: Ellen Nap

Met naar schatting 36 deals in 2023 komt het aantal overnames in de flexbranche dit jaar boven het jaargemiddelde (27) uit. Daarmee kan 2023 niet tippen aan topjaar 2022, maar het aantal transacties afgelopen jaar was nog steeds hoog. Dat heeft volgens adviseur Jurgen van Dijk van Stepstone Corporate Finance alles te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. “De vraag naar arbeidskrachten is voor het twaalfde kwartaal op rij toegenomen.” Ook opvallend vindt Van Dijk het feit dat de deals niet allemaal in het eerste half jaar hebben plaatsgevonden. “Ze zijn, ondanks de hoge rente, ook volop in het tweede deel van 2023 gedaan.”

Kritische banken

Zo waren er in oktober nog relatief veel transacties. Met de overname van Eiffel door TowerBrook als hoogtepunt. “Het is veruit de grootste deal qua omzet”, vertelt Van Dijk. Mede daarom prijkt deze transactie bovenaan de Top 10 van meest interessante overnames in de flexbranche in 2023 volgens Stepstone, die het bedrijf op vraag van Flexmarkt heeft samengesteld. Van Dijk: “Om zo’n grote overname te financieren, heb je meerdere banken nodig, een zogenaamd ‘bankensyndicaat’. Naast het feit dat banken duurder zijn geworden, staan ze ook niet meer te springen voor deals in de flexbranche.”

Banken zijn een stuk kritischer geworden, stelt Van Dijk. Flexbedrijven worden ‘toch wel een beetje over één kam geschoren’. “Historisch gezien is de flexbranche conjunctuurgevoelig. Je mag je afvragen of dat nog steeds zo is, want het gat tussen vraag en aanbod is groot. De banken zitten er wat zwart-wit in.”

‘Voorlopig geen grote deals’

Je ziet dan ook dat alternatieve wegen, bijvoorbeeld via private schuldfinanciering, is toegenomen. “Grote deals zoals met Eiffel verwacht ik voorlopig niet te zien, maar voor middelgrote deals is veel interesse van investeerders. Tot vijf jaar geleden vonden investeerders de staffingmarkt niet aantrekkelijk. Ze zochten juist heel schaalbare zaken zoals software.” Met de huidige personeelskrapte is het risico minder groot, zegt Van Dijk. “Helemaal in de publieke markt: de overheid grijpt minder snel in, dus daar loopt het aardig door. Op de private markt zie je wel iets van teruggang in aantallen.”

Het grote generieke uitzenden zit in een lijn naar beneden, constateert Van Dijk. Versus specialisten en nichespelers, zoals uitzenders van arbeidsmigranten, waar nog steeds consolidatie gaande is. “Net als in de consultancy en detachering. Detavast waarbij mensen worden opgeleid, om vervolgens na een jaar of twee over te gaan naar de klant, is ook nog gewoon in trek.” Dus als hij alvast een forecast voor volgend jaar mag doen, luidt die als volgt: de dealwaarde in zijn totaliteit zal naar verwachting dalen – ‘omdat die hele grote deals uit blijven’. Maar het aantal deals zou weleens op het peil van 2023 kunnen blijven, verwacht Van Dijk. “Zolang er geen algehele recessie doorsijpelt.”

Overname Eiffel nummer 1

Terug naar de overnamedynamiek in de flexmarkt afgelopen jaar. Op nummer 1 dus de overname van Eiffel. De detacheerder uit Arnhem is overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij TowerBrook. “Het bedrijf is een combinatie van Eiffel en DPA. Gilde, de verkoper, heeft DPA van de beurs gehaald. Dat ze Eiffel en DPA succesvol heeft weten te integreren en vervolgens weer een investeerder heeft gevonden, vind ik opvallend. Investeerders willen additionele groei zien. Dus de grote vraag is wat ze nu gaan doen.”

Van Dijk is benieuwd hoe het streven van Eiffel om de Belgische en Duitse markt op te gaan, zal uitpakken. Meerdere partijen hebben zich volgens Van Dijk op de Duitse markt stuk gebeten. “Het is echt en andere cultuur. Ook YER gaat daarheen, maar het is niet gemakkelijk.” In YER, negende in de Top 10 van Stepstone, nam investeerder Inflexion afgelopen jaar een minderheidsaandeel. “Als het gaat om digitalisatie is YER de grote winnaar in Nederland. Het laat concurrenten Brunel en Yacht op dat gebied ver achter zich.”

Top tien transacties flexbranche
Top 10 transacties in de flexbranche volgens Stepstone

Belgische partijen actief in Nederland

Over de vele Belgen die op de Nederlandse markt komen investeren, zegt Van Dijk: “Daar geldt ook het cultuuraspect, maar met het verschil dat wij wel van Belgen houden. Wij vinden Belgen leuk en gezellig, we hebben een goede band met ze.” In de Top 10 van opvallende deals van Stepstone Corporate Finance staan meerdere Belgische partijen die in Nederland zaken hebben gedaan. Zo nam World of Talents het Rotterdamse Obvious People over. De deal staat op nummer 6. Ook het Hollandse bureau 65plus, nummer 4 op de lijst, werd overgenomen door een Belgische investeerder, namelijk Nestor. “Het is geen toeval dat er veel Belgische overnames zijn”, zegt Van Dijk desgevraagd. “Wij hebben een interessante flexmarkt. Maar je ziet evengoed veel Nederlandse investeerders hier. En zo nu een dan een Franse partij.”

Trends 2023/2024

Financieel adviseur Stepstone Corporate Finance ziet een aantal trends op het gebied van fusies en overnames in de flexbranche voor afgelopen- en komend jaar.

  • De krappe arbeidsmarkt afgelopen jaar heeft geleid tot een groot aantal transacties in 2023;
  • Zowel strategische als financiële investeerders willen hun aanwezigheid in de HR- en personeelsmarkt versterken of uitbreiden;
  • Strategische bedrijven willen nieuw talent aantrekken om hun diensten te diversifiëren en uit te breiden naar verschillende markten;
  • De interesse van private equity partijen voor de flexbranche komt voor uit het potentieel van groeimogelijkheden door overnames, ‘de lichtheid van bedrijfsmodellen’ – je hebt weinig bedrijfsmiddelen en daaraan gerelateerde investeringen nodig – en operationele efficiëntie;
  • De vraag naar tijdelijke arbeidskrachten zal in 2024 naar verwachting iets afnemen als gevolg van de beperkte economische groei.

 

Specialist 65plus

De overname van 65plus vindt Van Dijk noemenswaardig omdat de groep 65-plussers steeds interessanter wordt. “In het verleden waren het vaak mensen met een klein deeltijdbaantje erbij. Maar steeds vaker willen ze nog wel twee of drie dagen werken, Ook worden ze steeds vitaler, dus het is een interessante groep.” In de grote schaarste kan deze groep daar mede een oplossing bieden, denkt Van Dijk. “Bij generalistische uitzenders is er niet veel aandacht voor oudere werknemers, maar voor specifieke labels liggen hier mogelijkheden.”

Vooruitblik 2024

Dan een korte vooruitblik op komend jaar: Stepstone Corporate Finance verwacht dat de vraag naar tijdelijke arbeidskrachten in 2024 iets afneemt, als gevolg van de beperkte economische groei. Maar zwarte zwanen zie je niet aankomen. “Opvallend vind ik wel dat we gewend lijken te zijn geraakt aan negatief nieuws. Eerst covid, toen Oekraïne en nu heb je Israël. En na een tijdje vinden we het weer normaal. Het lijkt wel alsof we negatief nieuws absorberen en weer verder gaan.” Aan de andere kant speelt volgens Van Dijk mee dat de ondersteuning door de Centrale Bank maakt dat we deze zaken niet te veel in onze portemonnee voelen. “We voelen het financieel niet, zo simpel is het ook.”

Jurgen van Dijk en Stepstone Corporate Finance

Jurgen van Dijk is oprichter van Stepstone Corporate Finance. Samen met zakenpartner Ruud van Hoek startte hij het bedrijf een kleine vijf jaar geleden. Van huis uit is Van Dijk bedrijfseconoom. Hij startte zijn carrière bij containerbedrijf Maersk en werkte bij verschillende M&A-bedrijven (merger & acquisitions). Om na een wereldreis aan de slag te gaan bij Navitas Captial, het investeringskantoor van de familie Zeeman. Om zijn eigen pad te kunnen lopen, besloot hij in 2019 voor zichzelf te beginnen. Na vijf jaar telt het team van Stepstone Corporate Finance nu acht personen. Het pand in Halfweg telt plek voor twaalf tot dertien mensen, ‘groter willen we ook niet worden’. Sinds de oprichting heeft Stepstone 22 transacties gedaan.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer