FNV dagvaardt LBV dat eerder cao afsloot met ABU en NBBU

1

De FNV dient een dagvaarding in tegen de LBV (Landelijke Belangen Vereniging), zo maakte de vakbond vandaag bekend. Met de dagvaarding moet vast komen te staan dat de LBV geen onafhankelijke vakbond is en daarom niet bevoegd is om cao’s af te sluiten. Ook is de gang naar de rechtbank noodzakelijk om een duidelijk toetsingskader te krijgen voor de beoordeling van de onafhankelijkheid van vakbonden in het algemeen.

Volgens de FNV is de aanwezigheid van de LBV en van andere zogeheten ‘gele vakbonden’ aan de onderhandelingstafel al vele jaren een remmende factor voor de onderhandelingspositie van onafhankelijke vakbonden zoals FNV. Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van FNV: “Het is van cruciaal belang dat vakbonden onafhankelijk zijn en de belangen van werknemers op een democratische en strijdvaardige wijze optimaal kunnen behartigen, zo nodig met acties en de inzet van het stakingswapen.” Volgens FNV voldeed en voldoet LBV bij de totstandkoming van een cao voor de uitzendbranche niet aan deze vereisten en vormt daarom een obstakel voor eerlijke onderhandelingen en het beschermen van de rechten en belangen van werknemers.

LBV sloot cao met ABU en NBBU

In 2021 sloot LBV een uitzend-cao met ABU en NBBU. Volgens Vakbond FNV lieten uitzendwerkgevers al geruime tijd boven de markt hangen dat zij, bij een onwenselijke inzet van de onafhankelijke bonden een cao met alleen de LBV zouden kunnen afsluiten. Deze dreiging hangt sindsdien concreet boven iedere onderhandeling aan de uitzendtafel, aldus FNV.

Gebrek aan onafhankelijkheid

Volgens de FNV heeft de LBV nauwelijks leden en is het grotendeels afhankelijk van financiering door werkgevers(verenigingen). Bovendien blijkt uit diverse voorbeelden dat de LBV niet actief optreedt in het belang van werknemers en zelf geen effectieve machtsmiddelen, zoals acties of stakingen, inzet om de naleving van cao-afspraken af te dwingen. Dit gebrek aan onafhankelijkheid en effectiviteit ondermijnt het recht op effectief collectief onderhandelen.

Geen duidelijke grenzen

De FNV vindt dat vakbonden een cruciale rol spelen bij het krijgen van goede arbeidsvoorwaarden waarbij de belangen van werknemers door inzet van die vakbonden gewaarborgd zijn. “Helaas laat de Nederlandse overheid ondanks internationale regelgeving rond de onafhankelijk van vakbonden tot op heden na duidelijke grenzen te stellen. Het is ook daarom noodzakelijk om naar de rechter te stappen en organisaties zoals de LBV die niet voldoen aan de vereisten van onafhankelijkheid en effectieve vertegenwoordiging van werknemers, ter verantwoording te roepen. De dagvaarding tegen LBV markeert een belangrijke stap naar het realiseren van arbeidsvoorwaarden, waarbij uitsluitend door en voor werknemers is onderhandeld met werkgevers, zonder het dienen van de eigen belangen door ‘gele bonden.’”

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Is de FNV dan wel zo representatief in sommige sectoren? Dat durf ik te betwijfelen. De FNV is teveel afhankelijk geworden van de SP in een aantal opzichten omdat er in een 10 jaar durende interne machtsstrijd steeds meer SP vertegenwoordigers in het bestuur kwamen, doordat er in politieke zin geen zinnig iets uit de SP kwam. Nu de PVV groot geworden is, en de SP zieltjes wilt terugwinnen gaat men dit doen.

Reageer