Brightmine zet in op slimme tools, data en HR-expertise

0

Krapte op de arbeidsmarkt, toenemende wet- en regelgeving en veranderende behoeften van werkgevers en werknemers dwingen flexorganisaties zich voortdurend aan te passen. Frank Klein en Teun ter Welle, twee experts vanBrightmine (voormalig XpertHR), delen hun kennis en visie op deze ontwikkelingen, met name op het gebied van cao en de Wtta.

Frank Klein is algemeen directeur van Brightmine Nederland. Zijn achtergrond ligt in digitale, datagedreven B2B- en B2C-oplossingen en nieuwe technologieën. Teun ter Welle is verantwoordelijk voor data en analytische producten van Brightmine Nederland. Zijn achtergrond ligt in de consultancy, met name op het vlak van People Analytics. Brightmine is leverancier van HR- en compliance-oplossingen die flexorganisaties helpt om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Het bedrijf onderscheidt zich met de focus op kennis en analyse. En verbindt traditionele online HR-content aan een meer data- en AI-gedreven aanpak. Daarmee is het in staat om klanten waardevolle inzichten te bieden die hen helpen betere beslissingen te nemen, risico’s te verlagen en processen te optimaliseren.

War on talent

“Een van de grootste uitdagingen op de flexmarkt is krimp van uitzenduren en de daaruit voortvloeiende druk op marges”, vertelt Frank Klein. “Ook de ‘war on talent’ zet de sector onder druk. Hierbij draait het om het verbeteren van de concurrentiepositie, processen en efficiëntie door gebruik te maken van technologie en data. Daarnaast zijn er specifieke uitdagingen met betrekking tot cao’s. Bedrijven moeten deze nauwlettend volgen vanwege de invloed op beloningen van flexwerkers. Dit kan lastig zijn gezien de frequentie van wijzigingen en de complexiteit van de wetgeving.”

Hoe speelt Brightmine hierop in?

Teun ter Welle: “We bieden verschillende oplossingen. Onze innovatieve cao-oplossing HR & Compliance Center Flex stelt bedrijven in staat om snel en eenvoudig cao-informatie te raadplegen en te vergelijken. Door middel van een gebruiksvriendelijke online omgeving kunnen gebruikers verschillende cao’s analyseren, belangrijke kenmerken vergelijken en salarissen en de andere inlenersbeloningcomponenten ophalen op basis van functie en andere parameters. Daarmee kunnen flexorganisaties hun processen stroomlijnen en fouten minimaliseren.” “Daarnaast”, zo vult Klein aan, “bieden we een krachtige cao-API waarmee bedrijven cao-data direct in hun eigen systemen kunnen integreren. Dit is geoptimaliseerd door samen met softwarepartners de functionaliteit efficiënter te integreren, om nalevingsrisico’s te verminderen. We bieden niet alleen toegang tot betrouwbare, realtime data, maar ondersteunen ook bij het interpreteren van deze data. We werken samen met de FNV -hoofdpartner van Brightmine op het gebied van cao-data- en helpen zo onze klanten bij het begrijpen en toepassen van complexe cao-regelgeving.”

Wtta

De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta), die er aan zit te komen, zal de problemen die flexorganisaties ondervinden met strengere regels en wetgeving alleen maar verergeren. Het recente uitstel van de Wtta geeft wellicht wat rust, maar niettemin is het zaak om snel actie te ondernemen. Brightmine helpt bij het voorbereiden op de Wtta en het voldoen aan de strengere regels: “Onze HR-expertiseoplossing HR & Compliance Center Flex bevat duiding en best practices om aan de Wtta te voldoen. Daarnaast werken wij samen met diverse stakeholders uit de branche aan innovatieve oplossingen die verplichtingen en processen die voortvloeien uit de Wtta ondervangen. Overigens zijn deze uitdagingen niet alleen vanuit de Wtta ontstaan maar ook van urgente, praktische aard.”

Dit product zal het proces verder vereenvoudigen en de kans op fouten minimaliseren. En dat is geen overbodige luxe. Klein: “De nieuwe wet brengt ook strengere controles met zich mee, waardoor organisaties hun processen nog beter op orde moeten hebben. Een grote uitdaging is bijvoorbeeld de verplichting voor inleners om duidelijke afspraken te maken met uitleners en deze goed te communiceren.” Ter Welle: “Overtredingen leiden tot aanzienlijke boetes en zelfs sluitingen van bedrijven. Het is dus cruciaal om fouten te voorkomen en aan de wet te voldoen.”

Klein wijst ook in dit kader op het HR & Compliance Center, dat organisaties, inclusief inleners, ondersteunt met kennis en expertise op het gebied van wet- en regelgeving. Dit als onderdeel -en goed voorbeeld- van het scala aan oplossingen dat Brightmine biedt.

AI en data-analyse

Brightmine investeert voortdurend in nieuwe technologieën om haar klanten nog betere oplossingen te bieden. AI en data-analyse spelen hierbij een belangrijke rol. Het bedrijf heeft in de VS recentelijk haar eerste AI-assistant gelanceerd. In Nederland biedt Brightmine al hoogwaardige analyse tools aan die bijvoorbeeld de loonkloof berekenen. “We geloven dat AI en data-analyse de toekomst van de flexbranche zijn”, zegt Frank Klein. “Door deze technologieën te gebruiken, helpen we onze klanten efficiënter te werken, kosten te besparen en de naleving van wet- en regelgeving te verbeteren.”

Nieuwe naam

Brightmine is sinds april de nieuwe naam voor de organisatie die we als XpertHR kennen. Frank Klein hierover, tot slot: “Het onderdeel ‘Bright’ in deze naam weerspiegelt onze missie om het pad te verlichten voor HR- en uitzendbranche-professionals, terwijl ‘mine’ staat voor onze grondige en diepgravende benadering naar het vinden van de beste oplossingen. We willen niet alleen kennis en expertise bieden, maar ook hoogwaardige data en innovatieve oplossingen die de flexbranche vooruithelpen.”

Dit artikel is gesponsord door Brightmine.

Over Auteur

Reageer