Aankomende dinsdag is het zo ver: Prinsjesdag 2024. Een nieuwe regering betekent ook voor ondernemers en bedrijven nieuwe plannen voor 2025. Die maakt het kabinet Schoof op 17 september bekend. Wat weten we nu al?
Na de onderhandelingen over de Rijksbegroting 2025 zijn verschillende plannen van het kabinet al uitgelekt. Ook de budgettaire bijlage bij het hoofdlijnenakkoord van eerder dit jaar geeft inzicht in de contouren van het nieuwe Belastingplan. Voor ondernemers zijn er enkele relevante veranderingen te verwachten. In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten.
Lees ook: Nederlandse bedrijven verwachten geen fiscale meevallers tijdens Prinsjesdag 2024
30%-regeling terug naar 27%
De versobering van de 30 procent regeling voor expats wordt deels teruggedraaid. Momenteel krijgen expats een fiscaal voordeel van 30 procent van hun salaris, met een maximum van 233.000 euro. Deze regeling werd begin 2024 verder versoberd door een afbouw in drie fasen, maar onderzoek toont aan dat dit een negatief effect heeft op de komst van kenniswerkers. Daarom wordt de afbouw geschrapt. Wel gaat het percentage van het fiscale voordeel omlaag, van 30 procent naar 27 procent.
Ruimere renteaftrek in de Vpb
De beperking op de renteaftrek binnen de vennootschapsbelasting (Vpb) wordt versoepeld. Op dit moment is rente slechts aftrekbaar tot 20 procent van de winst, maar dit percentage gaat omhoog naar 25 procent, het Europees gemiddelde. Deze maatregel is bedoeld om ondernemers meer lucht te geven. Maar de giftenaftrek binnen de Vpb wordt beperkt, wat de belastingdruk voor sommige bedrijven kan verhogen.
Stijging WW-premie
De premie voor het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF) wordt met 0,1 procent verhoogd, wat de overheid 245 miljoen euro extra oplevert. De differentiatie in de premie blijft van kracht, waarbij bedrijven die werknemers in vaste dienst hebben profiteren van een lagere premie. De hoge premie voor flexibele contracten blijft gehandhaafd, wat bedrijven blijft stimuleren om werknemers een vaste aanstelling te geven.
Mkb-winstvrijstelling naar 12,7 procent
De Mkb-winstvrijstelling is aan het begin van dit jaar gedaald naar 13,31 procent. Hoewel eerder een verdere daling naar 12,07 procent was aangekondigd, wordt dit teruggedraaid. In 2025 daalt het percentage wel licht naar 12,7 procent, maar dit is minder dan oorspronkelijk gepland.
Verlaging energiebelasting
De geplande verhoging van de energiebelasting voor hogere verbruiksniveaus vanaf 2025 wordt teruggedraaid door het nieuwe kabinet. In plaats daarvan worden de tarieven in de eerste en tweede schijf verlaagd naar 2,82 cent per m³ gas. Daarnaast blijft de accijnsverlaging op brandstoffen van kracht tot eind 2025.
Vroegpensioenregeling
Om werknemers met een laag inkomen toch de mogelijkheid te geven eerder met pensioen te gaan, is tijdelijk de RVU-heffing van 52 procent geschrapt. Deze maatregel loopt af in 2025, maar vakbonden en werkgevers hebben hierover nog geen akkoord bereikt. Minister Hijum werkt aan een mogelijke verlenging, maar concrete plannen zullen pas tijdens Prinsjesdag bekend worden gemaakt.
Inkoopfaciliteit eigen aandelen blijft
Een andere belangrijke wijziging betreft de inkoopfaciliteit voor eigen aandelen. Het vorige kabinet wilde deze regeling afschaffen, maar dat plan is door de nieuwe regering van tafel geveegd. Afschaffing zou de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven verslechteren, vooral omdat soortgelijke regelingen in andere landen blijven bestaan.
Deze plannen geven een eerste beeld van de wijzigingen die ondernemers vanaf 2025 kunnen verwachten. De definitieve details worden bekendgemaakt tijdens de presentatie van de Rijksbegroting op Prinsjesdag.
Lees ook: Adviesraad Migratie: “Certificering uitzendbureaus draagt bij aan tegengaan misstanden”