Tweede Kamer stemt in met WAB

0

De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Met enkele wijzigingen, die de werkgevers tevreden moeten stellen.

De komst van de WAB is daarmee een stap dichterbij gekomen. De volgende stap is dat de Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid het wetsvoorstel bespreekt op 19 februari a.s.

Reactie werkgevers

Volgens de WAB gaat een hoge WW-premie gelden voor tijdelijk werk en een lage premie voor vast werk. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemden dat eerder ‘een boete’ op tijdelijk werk.

Jongeren met bijbaan

Wel zijn de werkgeversorganisaties blij dat jongeren tot 21 jaar met een bijbaan (< 12 uur per week) onder de lage WW-premie gaan vallen. Dat was een belangrijk doel van de campagne Zo werkt het niet! die ondernemingsorganisaties sinds december voeren tegen enkele maatregelen in de WAB die tijdelijk werk duurder maken, onder meer via premiedifferentiatie in de WW.

Seizoenswerk en oproepkrachten

De ondernemingsorganisaties hadden graag ook gezien dat het lage WW-tarief voor seizoenswerk zou zijn geregeld. Dit blijkt uitvoeringstechnisch echter niet mogelijk, maar dankzij een motie is wel de deur voor een oplossing opengezet. Het is volgens de werkgevers goed dat ondernemers met seizoenswerk in ieder geval de ruimte krijgen om via de cao alsnog de nodige flexibiliteit rond oproepkrachten te behouden.

Cumulatiegrond ontslagrecht

De betreffende organisaties zijn tevreden met de cumulatiegrond in het ontslagrecht, waardoor werkgevers meerdere redenen voor ontslag kunnen combineren. VNO-NCW noemt dit een ‘vereenvoudiging van het ontslagrecht’ en een ‘terechte reparatie van de Wet Werk en Zekerheid’.

Ketenbepaling verlengd

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het verder positief dat de keten van tijdelijke contracten wordt verruimd van 24 naar 36 maanden. Dit geeft werkgevers meer mogelijkheden om te kijken of er voldoende werk is en blijft om mensen in vaste dienst te nemen.

Geen verlenging proeftijd

De door Koolmees voorgestelde verlenging van de proeftijd voor vaste contracten is van de baan. De proeftijd voor werknemers wordt dus niet verlengd van twee naar vijf maanden.

MKB-fonds

De ondernemersorganisaties zijn ook blij met het besluit om 48 miljoen euro in te zetten voor kleine(re) bedrijven waarmee het makkelijker wordt om werknemers zelf te kunnen opleiden, onder meer via bedrijfsscholing. Dit MKB-fonds is bedoeld voor het vinden en opleiden van personeel omdat kleinere ondernemers door de krapte op de arbeidsmarkt moeite hebben om aan geschikt personeel te komen en werknemers op te leiden.

Payroll

Het aannemen van de WAB heeft ook gevolgen voor payroll. Payrollkrachten moeten pensioenrechten krijgen die gelijkwaardig zijn aan die van medewerkers in vaste dienst bij de opdrachtgever.

Bronnen: ANP/eerstekamer.nl/salarisnet/ornet/VNO-NCW

Lees ook:

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer