Werkloosheid verder opgelopen

0

De arbeidsmarkt laat echter nog geen herstel zien. De werkloosheid liep in januari met 10.000 op naar 678.000. Met 8,6 procent van de beroepsbevolking blijft de werkloosheid hoog.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

Gemiddeld over de afgelopen 3 maanden is de werkloosheid vrijwel gelijk gebleven. Aan de ene kant nam het baanverlies toe, terwijl anderzijds relatief veel werklozen zich hebben terugtrokken van de arbeidsmarkt.

WW-uitkeringen
Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in januari uitkwam op 460.000. Dat zijn er 23.000, ofwel 5,2 procent, meer dan in december.
In de eerste maand van dit jaar werden 79.000 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt en 56.000 uitkeringen beëindigd. Bijna de helft daarvan werd stopgezet vanwege werkhervatting.
Vergeleken met een jaar geleden nam het totaal aantal lopende uitkeringen met een kwart toe. ‘Vooral aan vrouwen, 55-plussers, de sectoren zorg en welzijn, vervoer en opslag en in de provincie Utrecht werden meer uitkeringen verstrekt dan vorig jaar’, meldt het CBS.

Economie groeit
Ondanks een hogere werkloosheid is het conjunctuurbeeld eind januari verbeterd ten opzichte van december. Vergeleken met het derde kwartaal groeide de economie in het vierde kwartaal met 0,7 procent. Ook ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder groeide de Nederlandse economie met 0,7 procent.


ANP/CBS 

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer