Aantal flexwerkers nam met 30 duizend af in eerste kwartaal

0

Het komt niet als een verrassing, maar CBS en TNO concluderen op basis van een gezamenlijke analyse dat het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie afneemt. Ruim een derde van de werknemers in Nederland heeft in het eerste kwartaal van 2024 een flexibele arbeidsrelatie. Het betreft 2,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar. Dit zijn er 30 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Flexibele arbeidsrelatie

Er worden zes typen flexibele arbeidsrelatie onderscheiden:

  • Werknemer met tijdelijke arbeidsrelatie en uitzicht op vast
  • Werknemer met tijdelijke arbeidsrelatie>= 1 jaar
  • Werknemer met tijdelijke arbeidsrelatie < 1 jaar
  • Oproepkracht
  • Uitzendkracht
  • Werknemer flex, contract onbekend

Vooral het aantal werknemers met een tijdelijk dienstverband en het aantal uitzendkrachten namen af.

Het aantal werknemers met een tijdelijk dienstverband korter dan een jaar, nam af met 33 duizend. Het aantal werknemers met een tijdelijk contract van een jaar of langer daalde met 26 duizend minder. Daar staat tegenover dat het aantal werknemers met een tijdelijk dienstverband met uitzicht op vast toenam met 15 duizend.

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2023 waren er in 2024 19 duizend minder uitzendkrachten. Deze daling is twee jaar geleden ingezet. Opvallend genoeg nam het aantal uitzendkrachten onder 55-plussers wel toe. Onder 15- tot 55-jarigen nam het aantal af.

Het aantal oproep- en invalkrachten nam de afgelopen twee jaren toe.

Aantal werknemers naar flexibele arbeidsrelatie
Bron: CBS, 2024

Groei vaste contracten en zzp’ers

Het aantal medewerkers met een vast dienstverband nam met 98 duizend toe ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Dat het aantal medewerkers met een vast dienstverband sneller groeit dan het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is al meerdere kwartalen zichtbaar. Vermoedelijk is de krappe arbeidsmarkt hiervan de oorzaak. Werkgevers leggen medewerkers sneller vast.

Het aantal zelfstandigen groeide met 29 duizend ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Dit aantal groeit al sinds in 2013 gestart werd met het vastleggen ervan. In het afgelopen kwartaal steeg het aantal zzp’ers in alle leeftijdsgroepen, maar vooral onder 55-plussers, zo meldt het CBS.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer