Aantal online vacatures 19% gegroeid

0

In het tweede kwartaal van dit jaar is het aantal online vacatures met 18,6% gestegen vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, Textkernels bigdatatool voor online vacatures.

Er zijn 725.995 unieke vacatures online geplaatst. Het totaal aantal vacature-advertenties kwam uit op 4.023.175. Voor elke unieke vacature zijn dus 5,5 advertenties geplaatst. De meeste vacatures zijn nog altijd te vinden in Zuid-Holland, met een aandeel van 19,1%. De nummers 2 en 3 blijven ook hetzelfde: Noord-Holland met 17,6% van alle online vacatures en Noord-Brabant met 16,8%. Wel is hun gezamenlijke belang in de vacaturemarkt gedaald naar 53,4%, tegen 55% in het tweede kwartaal van 2018.

Meeste vacatures bij Verkoop en handel

De beroepsgroep Verkoop & Handel kent de meeste vacatures: 9,1% (een jaar geleden nog 8,8%). De koploper van het tweede kwartaal van vorig jaar, Administratie en klantenservice, is nu tweede met een aandeel van 9,0% (9,3%). De sector Handel blijft de grootste in vacatures, gevolgd door Gezondheidszorg en Onderwijs & Onderzoek. Samen zijn deze drie sectoren goed voor 44,1% van alle online vacatures, 1,7% minder dan een jaar geleden.

Meer fulltimers gevraagd

Er is meer behoefte aan fulltime medewerkers: het aandeel fulltime vacatures is met 3% gestegen tot 68,7%. Bij het ministerie van Defensie is de behoefte aan fulltimers het grootst. Het aandeel vacatures op mbo-niveau of lager is opnieuw harder gegroeid dan het aantal unieke vacatures op hbo-niveau of hoger. Van alle 100 unieke vacatures wordt er gemiddeld in 65 van de gevallen om een opleiding op mbo-niveau of lager gevraagd.

Top-5 beroepen

De vijf meest gevraagde beroepen in online vacature-advertenties in het tweede kwartaal van 2019 zijn:

 1. Medewerker klantenservice
 2. Productiemedewerker
 3. Servicemonteur
 4. Chauffeur (vrachtwagen)
 5. Medewerker schoonmaakbedrijf

Top-5 intermediairs

De vijf intermediairs die de meeste online vacatures hebben geplaatst in het tweede kwartaal van 2019 zijn:

 1. YoungCapital
 2. Randstad
 3. StudentJob
 4. Eminent Groep (technisch talent)
 5. Start People

Top-5 werkgevers

De bedrijven met de meeste online vacatures in het tweede kwartaal zijn:

 1. Ministerie van Defensie
 2. Rabobank
 3. ING
 4. ASML
 5. Deloitte

Lees ook: Aantal online vacatures opnieuw fors toegenomen (1e kwartaal)

Over Auteur

Reageer