ABU wil dat hervorming arbeidsmarkt doorgaat – maar dan wel in z’n geheel

0

De ABU wil dat de hervorming voor de arbeidsmarkt wordt doorgezet, maar dan wel in z’n geheel. “Het kan niet zo zijn dat alleen de beoogde zzp-regelgeving controversieel wordt verklaard, terwijl de arbeidsrechtelijke regels voor uitzenden wél worden aangepast.”

Minister Van Gennip (SZW) is bezig met een pakket maatregelen die samen de arbeidsmarkt moeten hervormen. Na de val van het kabinet is de vraag of het hele pakket – of enkele maatregelen daaruit – controversieel wordt verklaard. Controversieel betekent dat het dossier op de lange baan worden geschoven. Op 12 september zal de Tweede Kamer daarover stemmen.

Lees ookPas in september weten we welke thema’s controversieel zijn

Integraal en gelijktijdig

Volgens Jurriën Koops, directeur van de ABU, komt de val van het kabinet op een uiterst ongelukkig moment. “Door minister Van Gennip is – in navolging van het SER-advies – eigenlijk alles net op de rails gezet. Als ABU doen wij daarom een dringend beroep op de Tweede Kamer om het arbeidsmarktpakket niet controversieel te verklaren.”

Daar is voor de ABU echter wel een nadrukkelijke voorwaarde aan verbonden, aldus Koops. “De hervorming van de arbeidsmarkt kan alleen worden doorgezet als het voorgenomen pakket integraal en gelijktijdig wordt doorgevoerd. En er dus niet aan cherry picking wordt gedaan en er geen extra maatregelen, zoals de maximale inleentermijn, worden toegevoegd. Wat ons betreft kan het niet zo zijn dat alleen de beoogde zzp-regelgeving controversieel wordt verklaard, terwijl de arbeidsrechtelijke regels voor uitzenden wel worden aangepast. Het is samen uit, samen thuis.”

Alle voorstellen die voortvloeien uit de brief van Van Gennip van april dit jaar, moeten in samenhang beoordeeld worden, benadrukt Koops. “Want anders ontstaan er twee snelheden en kan het zomaar zijn dat zzp twee of drie jaar later dan uitzenden wordt gereguleerd. Dat is voor de ABU onacceptabel. Het is vooral heel slecht voor de gewenste balans op de arbeidsmarkt. En, zoals gezegd, niet in lijn met het SER-advies, waarin het belang van de integraliteit en gelijktijdigheid van het pakket benadrukt wordt.”

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer