Snel groeiend zorgplatform Dytter failliet

0

Het zzp-platform Dytter is failliet en dupeert mogelijk honderden zzp’ers met onbetaalde facturen.

Op 13 juli 2023 heeft de Utrechtse rechtbank Dytter in staat van surseance verklaard.

Dytter profileerde zich als boekingsplatform en technologiebedrijf. In de app konden opdrachtgevers zoeken en boeken voor zowel eigen zorgpersoneel als de flexibele schil.

Eind 2022 behaalde Dytter met een groei van 2200% nog een vijftiende plek in de Deloitte Fast 50. Het platform bediende grote zorginstellingen als klant, zoals Omring, Thebe en Amaris zorggroep. Op het moment van faillissement waren er 4.400 zzp’ers aangesloten bij het platform.

Schijnzelfstandigheid

ZIPeconomy meldt dat het platform in de geldproblemen kwam toen een grootbank eerder dit jaar de geldkraan dichtdraaide. De vrees bestond dat zzp-medewerkers als schijnzelfstandige gezien zouden worden.

Geld dat zorginstellingen aan Dytter heeft betaald voor uitgevoerde diensten voor de zzp’ers heeft Dytter sinds april in toenemende mate niet uitbetaald aan de zzp’ers, zo meldt ZIPeconomy, maar blijkbaar gebruikt om tekorten aan te zuiveren in haar eigen bedrijfsvoering.

Zipeconomy constateert dat Dytter het geld dat zorginstellingen betaalden voor de zzp’ers blijkbaar niet gescheiden hield van geld voor de eigen bedrijfsvoering. Terwijl het wel aparte factuurstromen zijn. Uitzenders zijn dat wel verplicht, intermediairs van zzp’ers niet.

Zwaar weer voor bemiddelingsplatforms

Zzp-platforms bevinden zich al een tijdje in zwaar weer. De Hoge Raad oordeelde dit voorjaar dat de bezorgers van Deliveroo op basis van een arbeidsovereenkomst werken en niet als zzp.

Lees ook: Rechter: Deliveroo-bezorger is zzp’er

Begin 2023 ging ‘schoonmaakplatform’ Helpling failliet nadat het gerechtshof oordeelde dat er sprake was van een dienstverband. In 2021 verbood de rechter taxibedrijf Uber chauffeurs nog langers als zzp te laten rijden.

Beheersplan

Het demissionair kabinet heeft samen met de zorgsector een beheersplan voor de zorgsector afgesproken. Het onderzoekt maatregelen om zzp’ers terug te dringen, zoals een maximum per zorginstelling. Ook overwoog het kabinet het SER-advies over te nemen om werkenden met een uurtarief tot 30 à 35 euro automatisch als werknemers te zien. Het zzp-dossier wordt door de val van het kabinet mogelijk op de lange baan geschoven.

Lees ook: Deliveroo markeert grens aan platformen en biedt kansen voor uitzenders

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van Flexmarkt

Reageer