Schoonmaken via Helpling-app is uitzendwerk

0

Vakbond FNV heeft opnieuw een overwinning geboekt in zijn juridische strijd tegen de platformeconomie. Schoonmakers die via het onlineplatform Helpling werken, moeten behandeld worden als uitzendkrachten.

Dat heeft het Gerechtshof van Amsterdam geoordeeld, dat daarmee tegen een uitspraak van een lagere rechter inging.

Helpling-app

Helpling is een app waarmee huishoudens een schoonmaker kunnen inhuren en beschouwt de schoonmakers als zelfstandige ondernemers. Vakbond FNV spande samen met een schoonmaakster een rechtszaak aan omdat zij vinden dat Helpling een werkgever is, en niet puur een platform voor het vinden van schoonmaakklussen.

Geen zelfstandigen, maar uitzendkrachten

Het hof ging deels mee met de vakbond en de schoonmakers. Zo zijn schoonmakers gebonden aan contractuele afspraken met Helpling, bijvoorbeeld dat huishoudens alleen via een door de app aangewezen platform mogen betalen. Daardoor kunnen ze niet als zelfstandigen worden gezien. Maar volgens de beroepsrechter gaat het niet om een gewone arbeidsovereenkomst, maar om uitzendwerk. Zo geven huishoudens de schoonmaakinstructies en niet Helpling.

Lees ook: ‘Platformeconomie schreeuwt om nieuw arbeidsrecht’

Uitzendovereenkomst claimen

De uitspraak betekent dat ook andere schoonmakers bij Helpling een uitzendovereenkomst kunnen claimen. Schoonmakers die via Helpling werken hebben als uitzendkracht ook recht op een transitievergoeding als ze ontslagen worden. Maar ze hoeven niet betaald te worden volgens de schoonmaak-cao, meldt het gerechtshof.

Commissie vragen mag niet

De kantonrechter vond in 2019 nog dat Helpling de schoonmakers niet als werknemers hoefde te behandelen. In die rechtszaak maakte de rechter wel een einde aan een andere praktijk waar FNV zich tegen verzette. Helpling vroeg voorheen commissies van schoonmakers voor de klussen die zij via de app kregen, maar dat mocht van de rechter niet meer.

FNV voert strijd tegen platformen

FNV reageert verheugd op de uitspraak, maar vindt dat er meer politieke actie nodig is tegen schijnconstructies. “Het is niet uit te leggen aan de belastingbetaler dat de Belastingdienst niet handhaaft bij dit soort platformbedrijven. Zij moeten gewoon loonbelasting en werknemerspremies gaan betalen”, zegt Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van FNV.

Lees ook: Waarom Uberchauffeurs geen zelfstandigen, maar werknemers zijn

De vakbond is breder bezig met een juridische strijd tegen bedrijven in de zogeheten platformeconomie, oftewel apps die klussen voor freelancers regelen. Eerder deze maand boekte de vakbond een overwinning op de taxi-app Uber, die chauffeurs volgens de rechter in dienst moet nemen.

Bron: ANP

Lees ook: Een platform starten: een slimme investering of bodemloze put?

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer