Arbeidsmarkt balanceert op kantelpunt

0

De arbeidsmarkt is nog altijd gespannen, maar de trend wijst op een afkoeling. Het lijkt erop dat we in 2020 naar een normale, meer evenwichtige arbeidsmarkt gaan. Een lichte daling van de sourcingsdruk is een van de indicatoren die daarop wijst.

Dat stelt de Intelligence Group in de update kwartaal 3 – 2019.

Gezonde werknemersmarkt

De huidige arbeidsmarkt, haar dynamiek en mobiliteit duiden nog altijd op een gezonde werknemersmarkt, zo stelt de Intelligence Group. De schaarste en krapte op de arbeidsmarkt zijn hoog en het aantal baanwisselaars en werkzoekenden groeit ten opzichte van een jaar geleden (derde kwartaal 2018). Het aantal werkende personen groeit, er komen nog steeds nieuwe banen bij en de werkloosheid is nog altijd laag.

Arbeidsmarktmobiliteit hoog

Zo is 12% van de Nederlandse beroepsbevolking actief op zoek naar een andere baan. Ten opzichte van het derde kwartaal in 2018 is dit een stijging van 33.000 personen naar 1 miljoen baanzoekers. Ruim 46% van Nederlandse beroepsbevolking is overigens niet actief op zoek, maar staat wel open voor ander werk. Naast een hogere activiteit, is het aantal personen dat ook daadwerkelijk van baan is gewisseld iets toegenomen ten opzichte van het derde kwartaal 2018. De dynamiek en mobiliteit op de arbeidsmarkt zijn daarmee hoog.

Daling aantal uitzenduren

Tegelijkertijd met deze dynamiek aan de werknemerskant, is er al 5 maanden stijging van werkloosheid (bron: CBS) en al meer dan een jaar daling van het aantal uitzenduren (bron: ABU). De arbeidsmarkt balanceert daarin, vergelijkbaar met het tweede kwartaal 2019, op een kantelpunt waarbij de richting van de trend een afnemende spanning op de arbeidsmarkt impliceert. De Intelligence Group verwacht dat de trend naar afkoeling van de arbeidsmarkt leidt tot meer evenwicht op de arbeidsmarkt.

Trendbreuk: lichte daling sourcingsdruk

Indicatoren gemeten in het derde kwartaal 2019 door Intelligence Group die daarop duiden zijn onder meer een zeer lichte daling van de sourcingsdruk (-0,1% in vergelijking met het tweede kwartaal 2019). Een trendbreuk na een onafgebroken stijging sinds 2012 van één van de meest verklarende datapunten over schaarste op de arbeidsmarkt.
Ten opzichte van een jaar geleden is het percentage mensen dat is benaderd door een werkgever of bemiddelingsbureau nog gestegen van 28,6% naar 31,3%. Dat betekent dat bijna 1 op de 3 personen uit de Nederlandse beroepsbevolking afgelopen kwartaal is benaderd door een werkgever of bemiddelingsbureau voor een baan. Deze trend was sinds 2012 onafgebroken groeiend tot aan het derde kwartaal van 2019. Toen is deze voor het eerst sinds dat deze gemeten wordt gedaald, al was dit maar zeer minimaal met 0,1%.

En ook de daling van de verwachte zoekduur naar een nieuwe baan is na zes jaar tot stilstand gekomen. Een andere indicator die duidt op een kantelpunt is de werkloosheid, gemeten door het CBS, die al 5 maanden op rij (licht) stijgt.

Naar normaal evenwicht

Geert-Jan Waasdorp, eigenaar Intelligence Group, vat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt als volgt samen: “De kanteling van de arbeidsmarkt gaat erg traag, omdat niemand goed zicht heeft op de implicaties van onder andere de invoering van de WAB en de naderende Brexit. Deze vertraging zorgt nu voor een afname van de spanning. Tegelijkertijd zijn de krapte en schaarste nog groot op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het is onze verwachting dat in de komende kwartalen de arbeidsmarkt elk kwartaal iets minder goed wordt en meer richting een normaal evenwicht gaat.”

Bron: Intelligence Group

Lees ook: Minder vacatures, vooral bij uitzendbureaus

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer