Minder vacatures, vooral bij uitzendbureaus

0

Voor het eerst sinds eind 2013 daalt het aantal vacatures. Vooral intermediairs (uitzenders) bemiddelen minder banen.

De arbeidsmarkt slaat om, zo concludeert de Intelligence Group op basis van een analyse op vacaturedata van Jobfeed.

Al het hele jaar was een afname van de groei in het aantal vacatures te zien, maar afgelopen kwartaal is voor het eerst sinds eind 2013 een daadwerkelijke daling van het aantal vacatures gemeten. In het derde kwartaal van 2019 was het vacatureaanbod 5,3% lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Forse krimp uitzendbranche

Uit de analyse van de Intelligence Group blijkt dat vooral intermediairs (uitzenders) minder banen bemiddelen. De krimp van vacatures gemeld via de uitzendbranche is veel groter dan die via de werkgevers zelf. Dit is in lijn met de cijfers van de ABU, die al sinds eind vorig jaar een daling van het aantal uitzenduren laten zien. De uitzendbranche kent sinds dit jaar een forse krimp. Ook in de afgelopen periode daalde de uitzenduren en omzet van de uitzendsector weer flink.

Kwart minder IT-vacatures

De grootste klappen vallen in de IT. Het aantal vacatures dat werd gemeten in de informatie- en communicatietechnologie nam af met meer dan een kwart (-26%). Vooral voor programmeurs waren er fors minder vacatures in het derde kwartaal. In de top 5 beroepen waarvoor het aantal vacatures het snelst is gekrompen, staan maar liefst vier type programmeurs: programmeur C, C++ (-71%), programmeur JavaScript (-59%), programmeur .net (-56%) en programmeur ASP (-48%). De top 5 wordt afgesloten door een niet-programmeur: medewerker promotieteam telde 45% minder vacatures.
Naast de IT daalde het aantal vacatures sterk in onder andere de vakgebieden communicatie, marketing en PR (-22%), persoonlijke dienstverlening (-21%), recreatie, sport & toerisme (-14%) en beleid & bestuur (-12%).

Verdere daling vacatures in 2020

De afname van het aantal vacatures moet overigens wel in perspectief worden geplaatst. In de afgelopen jaren steeg het aantal vacatures zeer sterk. Nu is er sprake van een daling, maar het absolute aantal vacatures is nog steeds erg hoog. Wel is het een belangrijk nieuw signaal in de kentering van de economie. De Intelligence Group spreekt van een omslag op de arbeidsmarkt. Voor 2020 wordt – bij de huidige economische vooruitzichten – volgens de prognose van Intelligence Group een verdere krimp van vacatures voorzien, hoewel het volume aan vacatures nog steeds relatief hoog zal zijn.

Recessie

Mochten de vooruitzichten voor de Nederlandse economie overigens verder verslechteren (economische groei onder de 1% en werkloosheid boven de 4%) – bijvoorbeeld als gevolg van een harde Brexit, toegenomen handelsspanningen en/of een verdere verzwakking van de Europese economie – dan zal het aantal vacatures nog veel sterker dalen, zo stelt Intelligence Group.

Lees ook: Recessie in aantocht: dit moet HR doen

Bron: Intelligence Group

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer