Recordaantal vacatures online in 2018

0

Vorig jaar zijn er ruim 16 miljoen vacatureadvertenties online gepost. YoungCapital is de intermediair die in 2018 de meeste online vacatures heeft geplaatst, waarmee het Randstad van de troon stoot.

Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, Textkernel’s big data-tool voor online vacatures.

In 2018 zijn maar liefst 16.334.351 vacatureadvertenties online geplaatst. Belangrijke kanttekening: dit betreft niet unieke vacatures, sommige advertenties zijn meerdere keren gepost, maar toch. Het is een recordaantal. Volgens Textkernel zijn er in 2018 44% meer vacatureadvertenties online gepost dan in 2017.

Enkele opvallende conclusies die Textkernel voor de vacaturemarkt hieruit trekt zijn:

Zuid-Holland koploper

Ruim één op de vijf online vacatures betreft een functie in Zuid-Holland (marktaandeel: 20,4%). Noord-Holland volgt met 18,6% van alle vacatures, Noord-Brabant is goed voor 16,9% en Utrecht voor 10,3%. Daarmee zijn deze vier provincies goed voor tweederde van alle online geplaatste vacatures.

Meer vacatures mbo of lager geschoold

Het aandeel vacatures waarin een opleiding op mbo-niveau of lager wordt gevraagd bedroeg in 2018 62%, een groei van 5% ten opzichte van 2017. Dit is een trend die zich al enige tijd voordoet. Sinds begin 2016 groeit het aantal vacatures voor mbo en lager geschoolden harder dan het aantal vacatures voor hbo en hoger geschoolden. Verklaring zou kunnen zijn dat functies voor mbo en lager geschoolden conjunctuurgevoeliger zijn en dus op dit moment meer profiteren van de aantrekkende economie.

Top-10 beroepsklassen

De top-3 meest beroepsklassen zijn administratie en klantenservice, verkoop en handel en ict. Maar deze top-3 verliest enigszins aan marktaandeel ten gunste van gezondheidszorg & welzijn en de bouw, en vooral installatie en onderhoud. Dat betekent dat het aantal vacatures in deze beroepsklassen sneller groeit dan die van de top-3.
De top-10 beroepen neemt bijna driekwart (74,2%) van alle online geplaatste advertenties voor zijn rekening.

Top-5 beroepen

In 5 meest gevraagde beroepen in de online vacatureadvertenties zijn:

 1. Medewerker klantenservice
 2. Productiemedewerker
 3. Servicemonteur
 4. Logistiek medewerker
 5. Magazijnmedewerker

Top-5 intermediairs

De intermediairs die de meeste online vacatures hebben geplaatst in 2018 zijn:

 1. YoungCapital
 2. Randstad
 3. Tempo-Team
 4. Start People
 5. Olympia Uitzendbureau

In 2017 voerde Randstad nog traditiegetrouw als grootste uitzender de lijst nog aan als intermediair die de meeste vacatures online heeft geplaatst. Young Capital heeft de koppositie nu dus overgenomen van Randstad.

Top-5 werkgevers

De top-5 werkgevers met de meeste vacatures in 2018 zijn:

 1. Engie
 2. ING
 3. ASML
 4. Fletcher Hotels
 5. Rabobank

Vergeleken met het jaar daarvoor is Rabobank gezakt van de eerste naar de vijfde positie en is Philips uit de top-5 verdwenen.

Bron: Textkernel

Lees ook:

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer