AWVN: ook zzp’ers in sociaal stelsel

0

Het stelsel van sociale zekerheid moet grondig op de schop zodat alle werkenden hier een beroep op kunnen doen, dus ook zzp’ers.

Dat stelt werkgeversorganisatie AWVN in een rapport dat maandag wordt overhandigd aan premier Mark Rutte.

Tweedeling vast en flex
Volgens de werkgeversvereniging is het huidige stelsel niet meer van deze tijd. ‘Het stelsel blokkeert de economische groei en de banengroei. Ook remt het de kwalitatieve ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Hierdoor dreigt een tweedeling tussen een krimpende groep werkenden met een vaste baan en veel zekerheden enerzijds en anderzijds een snel groeiende groep flexwerkers en zelfstandigen zonder aanspraak op sociale voorzieningen.’

Basispakket voor werkenden
Volgens AWVN leidt onzekerheid over de eigen werksituatie en financiële risico’s bij veel flexwerkers en zelfstandigen tot lagere consumptieve bestedingen. Bij mensen met een vaste baan werkt het huidige stelsel juist ‘behoudzucht’ in de hand.

De belangenbehartiger pleit voor een basispakket voor alle werkenden in Nederland, waarin regelingen voor werkloosheid, ziekte, arbeidsongeschiktheid, pensioen en opleiding zijn opgenomen.

ANP

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer