Beperkte banen- en vacaturegroei in komende 2 jaar, herstel uitzendbranche in 2025

0

In haar nieuwste arbeidsmarktprognoses voorspelt UWV een gematigde groei van het aantal banen in de komende twee jaar. Wel zijn er grote verschillen tussen sectoren. Zo groeien bijvoorbeeld de specialistische dienstverlening en de zorg hard. In de landbouw, bouw, openbaar bestuur, industrie en vervoer & opslag stijgt het aantal banen nauwelijks of daalt het zelfs. Voor 2024 verwacht UWV een daling van het aantal banen in de uitzendbranche. In 2025 volgt een licht herstel.

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht voor 2024 (+1,1%) en 2025 (+1,6%) een gematigde economische groei. Dit zorgt voor een groei van het aantal banen. Naar verwachting stijgt het aantal banen in 2024 met 88.000 en in 2025 met 85.000.

Stijging zorg, daling uitzendbranche

Vooral in de sectoren zorg en welzijn en specialistische zakelijke diensten (organisatieadviesbureaus, consultants, accountants en juridische dienstverleners) stijgt het aantal banen snel.

Het aantal banen in de landbouw, bouw, openbaar bestuur, industrie en vervoer en opslag stijgt niet of daalt zelfs. De grootste daling wordt voorzien voor de uitzendbranche. Procentueel daalt daar het aantal banen in 2024 met 3,8%. Daar staat een stijging in 2025 tegenover. Van alle sectoren stijgt dan procentueel het aantal banen in de uitzendbranche het snelst. Dit komt met name door de iets hogere economische groei in 2025.

Ontwikkeling aantal vacatures

In 2023 ontstonden ruim 1,4 miljoen vacatures. Voor 2024 en 2025 wordt een zeer bescheiden groei van het aantal vacatures voorzien: respectievelijk 10.000 (+0,7%) en 11.000 (+0,8%).

Krapte blijft

Tot slot constateert UWV in de Arbeidsprognose 2024-2025 dat de krapte blijft en dat daarvoor naar oplossingen gezocht moet worden. “Nederland staat de komende jaren voor flinke opgaven op verschillende beleidsterreinen. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, zorg, onderwijs, defensie en veiligheid. Hiervoor is veel personeel nodig, maar personeelskrapte leidt ertoe dat er keuzes gemaakt moeten worden. Er moet naar creatieve oplossingen worden gekeken en hoe je dit als werkgever kunt organiseren.”

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer