Daling vacatureaanbod sterkst in Nederland

0

Het online vacatureaanbod daalt steeds sneller, de vierde daling op rij is
de grootste van de afgelopen jaren. Dit blijkt uit cijfers van de Monster
Employment Index. De Index daalde in augustus met 21 punten naar
173.

De vermindering van het aantal online vacatures was in alle sectoren merkbaar. Alleen voor horeca & toerisme bleef de Index gelijk. Het was voor de administratieve sector de derde achtereenvolgende afname, die na een daling van 50 punten 13% lager staat dan vorig jaar. Ook onderwijs & training (-32), transport & logistiek (-32) en financiële dienstverlening (-29) namen sterk af. Voor laatstgenoemde sector bereikte de Index het laagste punt in tweeënhalf jaar.

‘De stagnerende economie en het gedaalde consumentenvertrouwen hadden duidelijk invloed op de ontwikkeling van het vacatureaanbod in augustus’, zegt Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. ‘Wanneer we kijken naar de daling binnen de financiële dienstverlening begint ook de wereldwijde kredietcrisis nu echt merkbaar te worden.’

Daling in alle provincies merkbaar
In tegenstelling tot juli kon in augustus geen enkele provincie zich aan de trend onttrekken. Met een daling van 34 punten nam de Index in Flevoland het sterkst af. Hier staat de Index nu zes punten lager dan vorig jaar. Voor de derde achtereenvolgende maand nam ook het online vacatureaanbod in Overijssel sterk af (-27). Dalingen in met name de administratieve sector en de financiële dienstverlening waren hier debet aan. Ook in Gelderland (-25), Noord-Holland (-24) en Utrecht (-22) daalde de Index flink.

Europese Index daalt minder dan de Nederlandse
De Europese Index daalde met 8 punten aanzienlijk, zij het minder sterk dan de Nederlandse. Alle landen waar de Monster Employment Index actief is kenden een afname. Nederland was met 21 punten echter de grootste daler, gevolgd door Italië (-14) en Zweden (-12). In Groot-Brittannië (-7) en Duitsland (-4) daalde de Index minder sterk.

Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via pers@monsterboard.nl.

Indexen van het afgelopen jaar:

Juli ’08 Juni ’08
Mei ’08 April ’08
Maart ’08  Feb ’08
Jan ’08   Dec ’07
Nov ’07 Okt ’07
 

• Abonneer u op de gratis nieuwsbrief van flexmarkt.nl.
• Kennismaken met Flexmarkt? Bestel nu ons introductieabonnement: 3 nummers voor € 9,99.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer