De laatste cijfers: aantal vacatures daalt, Nederland in recessie

0

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van afgelopen jaar met 0,7 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. In het derde kwartaal kromp de economie met 0,4 procent. Hiermee zit Nederland volgens de gangbare definitie in een recessie, meldde woensdag het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS). Een daling van de werkloosheid zit er dus niet in. Integendeel.

Econoom Maarten Leen van ING:  “Het is een behoorlijk serieuze krimp, die vooral erg is omdat er weinig lichtpuntjes in de cijfers zitten. De indicatoren voor de komende tijd wijzen op zijn best op een stabilisering. Er zijn geen voortekenen dat de groei weer aantrekt. Je mag daarom verwachten dat de trend van oplopende werkloosheid dit jaar doorzet.”

Daling consumptie
De krimp is grotendeels toe te schrijven aan een verdere daling van de consumptie door huishoudens. Maar ook een krimp van de overheidsconsumptie en de uitvoer van Nederlandse producten droegen eraan bij. Hiertegenover stond dat de investeringen nog groeiden, zij het in een lager tempo dan in de voorafgaande kwartalen, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. De consumptie door huishoudens was in het vierde kwartaal 1,8 procent lager dan een jaar eerder. Door het zachte weer verstookten huishoudens veel minder gas. Ook schaften zij minder meubelen en auto’s aan. De consumptie door de overheid kromp in het vierde kwartaal met 0,2 procent.

Daling vacatures zet door
Eind december 2011 stonden er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 123.000 vacatures open.  Dat zijn er 10.000 minder dan een kwartaal eerder. De daling is groter dan die in het derde kwartaal van 2011. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

In bijna alle bedrijfstakken waren er minder vacatures. De grootste daling deed zich voor bij de commerciële dienstverlening. Het aantal vacatures in deze sector daalde met 6.000 tot 73.000. Binnen de commerciële dienstverlening waren er vooral minder vacatures bij de handel en de zakelijke dienstverlening. Bij de industriële bedrijven kwam het aantal vacatures uit op 12.000. Dat is een daling van 2.000 ten opzichte van het derde kwartaal.

Dynamiek arbeidsmarkt afgenomen
Ook de dynamiek op de arbeidsmarkt is afgenomen. In het vierde kwartaal van 2011 zijn er 167.000 vacatures ontstaan, 14.000 minder dan een jaar eerder. Het aantal vervulde vacatures kwam in het vierde kwartaal uit op 181.000 Dat zijn er evenveel als in dezelfde periode van 2010.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer