Detacheerders gericht op overheden hebben het zwaar

0

Detacheerders die leveren aan de publieke en semi-publieke sector moesten in 2011 gemiddeld 30 procent aan omzet inleveren, aldus de website Binnenlands Bestuur. Detacheerders die gemeenten voorzien hebben het nog zwaarder.

Overheden zijn massaal gestopt met inhuren en/of het verlengen van lopende contracten, met de nodige malaise voor detacheerders tot gevolg. Bovendien delen gemeenten steeds vaker hun marktkennis, aldus Binnenlands Bestuur.

Het is niet alleen de omzetdaling die de detacheerders parten speelt, ook de scherpe tariefdaling doet lijden. Bedrijfskosten zijn soms bijna niet meer goed te maken vanwege de (te) lage tarieven. Vooral voor de generalisten onder de externen is minder te vragen. Van generiek extern gemeentepersoneel hoef je geen grote omzetcijfers te verwachten. Sommigen omschrijven het als een ‘ramsjmarkt’.

Directeur-grootaandeelhouder Albert Jansen van BMC stelt in een interview met Binnenlands Bestuur dat “het interim-management en de bemiddeling van teamleiders en afdelingshoofden een speelveld van zzp’ers is geworden. Daar komen bureaus zelden nog aan te pas.” Zzp’ers kunnen makkelijk concurreren op prijs. De rol van bureaus lijkt bijna uitgespeeld.

Jansen zegt in het interview pas in 2014 weer een toenemende vervangingsvraag te verwachten voor specialistische kennis. Operationeel directeur Ton Hegeman van Eiffel is vrij stellig in een interview met Binnenlands Bestuur: "Het wordt nooit meer zoals het was."

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer