Discriminatie vooral op basis van leeftijd

0

‘Van de werkzoekenden voelde 15 procent zich bij het zoeken naar werk gediscrimineerd. En nog eens 14 procent van de werkzoekenden twijfelt of discriminatie een rol speelde in de afwijzingen op sollicitaties.’

Dat stelt althans het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Ervaren Discriminatie in Nederland. Het rapport is gebaseerd op een vragenlijst die door 12.552 mensen is ingevuld en werd gemaakt op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Leeftijd
Het afgelopen jaar maakte een kwart van de Nederlanders een voorval mee waarbij ze discriminatie ervoeren. Het maken van onderscheid op basis van leeftijd is de meest voorkomende vorm van discriminatie in Nederland. Dat is tenminste wat 10 procent van de bevolking als zodanig ervaart; 8 procent van de Nederlanders zegt dat ze te maken kreeg met discriminatie op basis van etnische afkomst.

Migranten
Van de migranten, zoals Turken, Marokkanen, Surinamers en mensen uit Midden- en Oost-Europa, ervoer de afgelopen 12 maanden een derde tot de helft discriminatie in de openbare ruimte. Van de migranten die werk zochten sprak 20 tot 40 procent van discriminatie bij het zoeken naar een baan.

ANP

Lees ook: ‘Onbewuste discriminatie bij werving en selectie’

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer