DNB: aandeel flexcontracten licht gedaald

0

De vaste baan wint weer terrein in Nederland dankzij de grote vraag naar personeel bij bedrijven. Hierdoor is het aandeel flexcontracten licht gedaald tot zo’n 27%.

Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB).

Sinds eind 2017 neemt de werkgelegenheid meer toe onder werknemers met vaste contracten dan met flexibele contracten. Hierdoor groeit het aandeel ‘vast’ in het totale werknemersbestand voor het eerst in tien jaar weer licht. Dat terwijl het aandeel flexcontracten licht is gedaald tot zo’n 27%. “De vaste baan is duidelijk weer in opkomst”, zeg DNB-directeur Job Swank.
Volgens Swank gaan de lonen wel nog wat minder hard omhoog dan je in een krappe arbeidsmarkt mag verwachten.

Krapte op de arbeidsmarkt

Diezelfde krapte op de arbeidsmarkt draagt eraan bij dat Nederland tegen de grenzen van de economische groei aanloopt. Inmiddels ondervindt een kwart van de ondernemers productiebelemmeringen door een tekort aan werknemers.

Minder economische groei

DNB voorspelt dat de economische groei komende jaren zal afzwakken richting een normaal niveau. Dat laatste betekent wel een stevige verlaging ten opzichte van eerdere economische ramingen.
De centrale bank rekent voor dit jaar nog steeds op een toename van het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) van 2,5%, maar de prognoses voor 2019 en 2020 zijn verlaagd naar elk 1,7%. In juni werd voor die jaren nog 2,2 en 1,9 procent groei.

Bronnen: ANP/DNB

Uit cijfers van het CBS over de arbeidsmarkt in het derde kwartaal bleek onlangs ook al dat het aantal vaste contracten sneller stijgt dan het aantal flexcontracten.

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer