Tentoo: aantal (jonge) freelancers groeit

1

Het aantal freelancers in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar met 8% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal jonge freelancers (<24 jaar) is zelfs met 42% gegroeid.

Dat meldt HR-dienstverlener Tentoo op basis van onderzoek onder 10.000 flexwerkers en freelancers.

Uitstel Wet DBA helpt

Volgens Tentoo is de onduidelijkheid rond de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) de oorzaak van de stijging van het aantal flexwerkers. “Bedrijven die zzp’ers inhuren, lopen het risico op naheffingen en boetes als ze niet conform de regels handelen. De regels zijn echter niet helder”, zegt Paul den Ronden van Tentoo. De Wet DBA moest zzp’ers en opdrachtgevers vooraf zekerheid bieden dat hun werkrelatie achteraf niet als een verkapt dienstverband wordt beschouwd. Door felle kritiek heeft het kabinet de handhaving van de Wet DBA verder opgeschort. Het handhavingsuitstel pakt volgens Tentoo positief uit voor zelfstandigen. Opdrachtgevers zouden weer makkelijker freelancers durven in te huren.

Payrollende freelancers

Tegelijkertijd ziet Tentoo – zelf een payrolldienstverlener – dat door de Wet DBA freelancers vaker voor een payrollconstructie kiezen. Via een payrollconstructie kunnen bedrijven en freelancers samenwerken zonder te hoeven vrezen voor naheffingen en boetes.

Groei flexibele schil

Tentoo stelt niet alleen vast dat het aantal freelancers met 8% is gestegen, maar ook het aantal freelancers per opdrachtgever is met 8% gestegen. Conclusie die Tentoo trekt is dat niet alleen meer bedrijven kiezen voor een flexibele schil, maar dat ook de flexibele schil van bedrijven groeit. Daarbij steeg het gemiddelde uurloon van freelancers overigens met 2%.

Jonge freelancers

Het zijn vooral jonge (< 24 jaar) freelancers die de arbeidsmarkt bestormen. Hun aantal is in het tweede kwartaal van 2017 met 42% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. “Het is al een jarenlange tendens dat jongeren in trek zijn bij opdrachtgevers. Het zijn relatief goedkope en zeer enthousiaste krachten. Ze zijn doorgaans leergierig en erg flexibel”, zo verklaart Den Ronden.
Opvallend is dat het aantal freelancers in de leeftijdscategorie 25 – 34 jaar is gedaald met 13% in het tweede kwartaal 2017 in vergelijking met dezelfde periode het jaar daarvoor. Wel is de gemiddelde omzet van freelancers in deze leeftijdscategorie met 21% gestegen.

Meer vrouwelijke freelancers

Onder het grote aantal startende freelancers bevonden zich afgelopen jaar meer vrouwen dan mannen. Het aantal freelancende vrouwen steeg in het tweede kwartaal van 2017 met 11% ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Bij mannen was de toename slechts 3%.
Het inkomensverschil tussen freelancende mannen en vrouwen wordt kleiner. Waar de mannelijke freelancers voorheen nog ruim 23% meer verdienden dan hun vrouwelijke collega’s, is dit verschil in het tweede kwartaal nog maar 13%. Het verschil in omzet wordt overigens verklaard doordat vrouwen vaker parttime werken

Bron: ANP/Tentoo

Lees ook: Tentoo telt meer payrollende freelancers in 2016

Tip! Meer weten over de DBA en andere relevante wetgeving voor HR? In één dag wordt u helemaal bijgepraat tijdens de HR Wetgeving- & Actualiteitendag

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

Reageer