Tentoo telt meer payrollende freelancers in 2016

0

Het aantal payrollende freelancers en flexwerkers is het afgelopen jaar nog harder gestegen dan in 2015. Dit aantal steeg in 2016 met 15%, een jaar eerder was dit zo’n 11%.

Dit blijkt uit onderzoek van HR-bureau Tentoo onder ruim 20.000 freelancers en flexwerkers.

Gevolg van Wet DBA

De gevolgen van het afschaffen van de VAR en het invoeren van de wet DBA lijken daarmee nog steeds merkbaar.Hoewel de wetgever de wet DBA ‘on hold’ heeft gezet, zijn er toch veel onzekerheden bij werkgevers en opdrachtnemers’, stelt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. ‘Door freelancers via payrolling in te huren, sluiten werkgevers de financiële risico’s uit. Ook freelancers kiezen steeds vaker voor payrolling om zelfstandig te kunnen blijven werken.’

Meer vraag naar freelancers

Niet alleen was er een stijging in het aantal freelancers dat voor payrolling kiest, ook de vraag naar freelancers steeg:

  • Het aantal uren dat een opdrachtgever een freelancer of flexwerker via payrolling inzet, steeg het afgelopen jaar met 10% (in 2015 was die stijging amper 1%)
  • Het bedrag dat een opdrachtgever aan een freelancer of flexwerker besteedt, steeg het afgelopen jaar met 9% (in 2015 was die stijging slechts 2%)
  • En het aantal freelancers of flexwerkers per opdrachtgever steeg het afgelopen jaar met 9% (in 2015 was die stijging slechts 3,3%)

Freelancen wordt volwassen

Den Ronden ziet freelancen steeds volwassener worden. ‘Freelancers en flexwerkers lijken steeds belangrijker te worden voor organisaties. Dat betekent dat opdrachtgevers vertrouwen in hen hebben en dat ze onmisbaar worden voor sommige bedrijven. Daarmee lijkt flex dus te rijpen en steeds essentiëler te worden voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid.’

Meer freelancende vrouwen

In 2016 gingen er 17% meer vrouwen aan de slag als freelancer. Den Ronden: ‘Wij zien over het algemeen iets meer ondernemersdrift bij vrouwen dan bij mannen, slechts 12% van de mannen ging het afgelopen jaar als freelancer aan de slag.’ Vrouwen waren daarbij ook succesvoller, want zij zagen hun omzet stijgen – met 2% – in tegenstelling tot de mannen, die een kleine omzetdaling zagen.

Utrecht en Friesland koploper

In zowel de provincie Friesland als Utrecht steeg het aantal freelancers met maar liefst 33%. ‘Deze stijging in Utrecht valt te verklaren door de Utrechtse jongeren tot 25 jaar, waarvan het aantal freelancers met maar liefst 70% steeg’, stelt Den Ronden.
In Friesland is er juist een opvallende stijging van het aantal freelancende 55-plussers. Den Ronden: ‘Zij kiezen er op latere leeftijd voor om als zelfstandige aan de slag te gaan.’

Bron: Tentoo

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer