Tentoo ziet freelance payrolling groeien

0

Tentoo heeft het afgelopen jaar het aantal payrollende freelancers met zo’n 36% zien groeien. Vooral jongeren, maar ook 45-plussers, maken meer gebruik van deze vorm van flex.

Dat blijkt uit de kwartaalmonitor van oktober 2016 die de payrollorganisatie heeft gepubliceerd. Deze is gebaseerd op eigen onderzoek onder zo’n 10.000 freelancers en flexwerkers.

Het aantal freelancende jongeren (<26 jaar) dat via payrolling werkt is in het 3e kwartaal met 46% gestegen in vergelijking dezelfde periode vorig jaar.>
Opvallend is ook de stijging van het aantal freelancende 45-plussers dat via payrolling werkt; deze groep is met zo’n 11% gestegen. ‘Een flink aantal van de startende freelancers van 45 jaar of ouder heeft na lang in loondienst gewerkt het roer flink omgegooid’, stelt Den Ronden. “Er werd verwacht dat deze groep minder geneigd was om te freelancen, maar dit blijkt niet te kloppen. Daarnaast zien wij dat er veel 45-plussers zijn gestart vanuit de WW. Ze kunnen vaak nog losse klussen doen voor hun oud-werkgever of kennissen. Freelancen via payrolling is dan ideaal omdat ze het recht op WW niet verliezen en om af te tasten of het ondernemerschap echt iets voor hen is.’


Wet DBA

‘De stijging van het aantal payroll freelancers met 36% komt mede door de invoering van de Wet DBA‘, stelt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. Deze wet (wet DBA, red.) brengt veel onzekerheid met zich mee, omdat het niet altijd duidelijk is wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid en wanneer niet.
Voor bedrijven en zzp’ers die op de scheidslijn zitten van ‘net wel’ of ‘net geen’ dienstbetrekking blijkt freelance payrolling een oplossing, vertelt Den Ronden: ‘Ze kunnen op dezelfde flexibele manier samenwerken, namelijk in overeenkomst van opdracht. De freelancers werken dus niet via een uitzend- of arbeidscontract. En omdat er afdrachten worden gedaan van loonheffingen en sociale premies, lopen ze geen risico op naheffingen en boetes van de Belastingdienst.’

Nog twee opvallende conclusies uit de kwartaalmonitor van Tentoo:

  • Het gemiddeld aantal uren dat een bedrijf een freelancer of flexwerker via payrolling inzet, stijgt met zo’n 15%
  • Vrouwen lopen het gat in met mannen als het aankomt op flexibele arbeid: het aantal (via payroll) freelancende en flexwerkende vrouwen is met 25% gestegen in het 3e kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (mannen: 15%).

Bron: Tentoo

 

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer