Wiebes belooft weer meer duidelijkheid Wet DBA

0

Het kabinet wil meer duidelijkheid gaan geven over de omstreden Wet DBA. Zo’n half miljoen zzp’ers krijgen medio januari een brief met extra informatie. Ook zzp-organisaties en brancheverenigingen worden geïnformeerd.

Dat beloofde verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Handhaving Wet DBA opgeschort

Door felle kritiek zag de Wiebes zich al genoodzaakt de handhaving op de Wet DBA tot zeker 1 januari 2018 op te schorten. Veel opdrachtgevers vinden de regels onduidelijk en vrezen voor naheffingen van de fiscus, en verstrekken daarom zzp’ers geen opdrachten meer. Wiebes hoopt blijkbaar die angst weg te kunnen nemen met de nieuwe belofte op meer duidelijk en wil de komende tijd gebruiken voor het zoeken naar oplossingen. Zo kan de verouderde wetgeving over het arbeidsrecht worden aangepast. Zo moet er opnieuw gekeken worden naar begrippen als ‘gezagsverhouding’ en ‘vrije vervanging’.

Kamer: ‘chaos compleet’

Maar volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is de chaos compleet. Hij maande tot haast: ‘Zelf veroorzaakte problemen moet je niet over de verkiezingen heen tillen’.  Ook Steven van Weyenberg (D66) sprak van chaos en eiste snel helderheid. ‘Het veld snakt naar zekerheid’, aldus PVV’er Tony van Dijck: ‘De strijd tegen schijnzelfstandigheid is uitgemond in een strijd tegen zelfstandigheid’. SP’er Farshad Bashir sprak van een gedrocht en ziet de wet DBA het liefst in de prullenbak verdwijnen.

‘Over de verkiezingen heen tillen’

Maar Wiebes wil echte maatregelen om de Wet DBA te repareren ‘over de verkiezingen heen tillen’, concludeert ook Hugo-Jan Ruts die namen zipconomy de DBA-perikelen op de voet volgt. ‘Na wederom een debat blijft toch ook een gevoel hangen dat hier niet een staatssecretaris staat die tot het uiterste wil zoeken naar een oplossing voor een probleem waar hij zelf politiek verantwoordelijk voor is.’

Niet vrezen voor boetes en naheffingen

Wiebes liet eerder wel al weten dat de Belastingdienst alleen in uitzonderlijke gevallen (bij kwaadwillenden’, zo’n ’10 frauduleuze opdrachtgevers in sectoren met laagbetaalde banen’) de wet zal handhaven. Zzp’ers van wie de werkverhouding met de opdrachtgever niet geheel duidelijk is, hebben volgens Wiebes niet te vrezen voor boetes en naheffingen.

Meer zzp’ers getroffen

Vooralsnog worden volgens zzp-expert Pierre Spaninks echter steeds meer zzp’ers getroffen door de onzekerheid die de Wet DBA met zich meebrengt. Opdrachtgevers zouden huiverig zijn geworden om zzp’ers in te huren uit angst voor naheffingen van de Belastingdienst. De wet die was bedoeld om schijnconstructies tegen te gaan, raakt in de praktijk ook echte zelfstandigen, stelt Spaninks.
Bij de meting in september zeiden 47.200 (12%) van de zzp’ers dat zij van een van hun opdrachtgevers te horen hebben gekregen dat zij een opdracht niet als zelfstandige konden (blijven) uitvoeren.
Minder dan de helft (42%) kon de opdracht alsnog blijven uitvoeren als uitzendkracht of via een payrollconstructie.
Bronnen: Pierre Spaninks/ANP/zipconomy

Lees ook:

Meer weten over de Wet DBA?

Het werken met modelovereenkomsten beloofde eenvoudiger te zijn dan met de VAR. Dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn. De overgangsperiode, die nog loopt tot 1 mei 2017 en die is ingesteld om de nieuwe Wet DBA te laten landen, blijkt hard nodig te zijn. Maar de termijn neemt de onrust niet weg. Hoe ben je het best beschermd tegen claims van de Belastingdienst? Kom naar het Seminar Wet DBA op 13 december in Utrecht.

Over Auteur

Reageer