UWV: minder jongeren in de WW door uitzendwerk

0

Het aantal vacatures op MBO-niveau is fors gestegen. De uitzendbranche biedt niet alleen het beste perspectief op werk, ook zijn er minder jonge uitzendkrachten in de WW beland.

Dat blijkt uit het rapport Basiscijfers Jeugd van SBB en UWV.

In de periode maart tot en met augustus van dit jaar ontstonden 207.600 vacatures op mbo-niveau. Dat is 9% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De regio’s Noordoost-Brabant (+25%), Friesland (+24%) en regio Zwolle (+23%) kenden de grootste toename van het aantal voor mbo’ers geschikte vacatures.
Jongeren die nu starten met een mbo-opleiding hebben een goed baanperspectief als zij kiezen voor een richting in sales of in de zorg.

Via uitzendbureau aan de slag

Op de peildatum eind september telde het UWV 76.500 jongeren tot 27 jaar als werkzoekend. De helft van hen is laagopgeleid en heeft geen startkwalificatie, 39%  is middelbaar opgeleid. De uitzendbranche biedt jongeren de meeste kans om vanuit de WW aan het werk te komen. Ruim een kwart van de jongeren met een WW-uitkering, ging aan de slag via een uitzendbureau.

Minder jongeren in de WW

Dat de arbeidsmarkt aantrekt, en dat de uitzendsector daarin voorop loopt, blijkt ook uit de daling van het aantal nieuwe WW-uitkeringen dat aan jongeren is verstrekt. Dat aantal daalde in het afgelopen half jaar naar 36.000, een afname van 15% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling was het sterkst vanuit de bouw (-40%), het onderwijs en uitzendbureaus (beide -29%). Er zijn dus aanzienlijk minder jonge uitzendkrachten in de WW beland.

Bron: UWV

Lees ook: UWV: uitzendsector stuwt de banengroei

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer