Wet DBA opnieuw opgeschort

0

De omstreden Wet DBA blijft langer opgeschort. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft besloten de handhaving tot in ieder geval 1 juli 2018 uit te stellen.

De wet DBA was eerder al tot 1 januari 2018 opgeschort na felle kritiek. Veel opdrachtgevers vonden de nieuwe regels onduidelijk, waardoor zzp’ers opdrachten verloren.

De opschorting betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers (zzp’ers) tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Dat geldt niet voor kwaadwillenden.

Herijken arbeidswetgeving

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om een beter onderscheid te kunnen maken tussen zzp’ers en mensen in loondienst, en om verkapte dienstbetrekkingen van zelfstandigen tegen te gaan.
Maar er bleven onduidelijkheden omdat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en opdrachtnemers. Een nieuw kabinet moet deze kwestie van het ‘herijken van de arbeidswetgeving’ aanpakken. En opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten voldoende tijd krijgen om hun werkwijze zo nodig aan te passen, zo stelt Wiebes.

Kwaadwillenden

De handhaving richt zich nu eerst op de ernstigste gevallen, de ‘kwaadwillenden’. Het gaat daarbij dus niet om een zelfstandige professional bij wie er ruis is over de gezagsrelatie, meldt de bewindsman. Het gaat wel om gevallen waarin opdrachtgevers “opereren in een context van opzet, fraude of zwendel.”

‘Van uitstel komt afstel’

Jeroen Sakkers, initiatiefnemer ZZP Barometer, verwacht niet dat het nog tot handhaving zal komen. “De handhaving van de Wet DBA wordt wederom uitgesteld; en van uitstel komt afstel. Na de tien mogelijke oplossingen voor de Wet DBA-problematiek die vorige week door demissionair minister Asscher naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijft nog veel onzeker. Zeker is wel dat de huidige wet- en regelgeving niet gaat werken. En de zzp-markt dermate ontwricht dat de Belastingdienst er zelfs niet eens aan wil beginnen deze te handhaven. Het nieuw te vormen kabinet zal opnieuw naar de tekentafel moeten.”

Uitstel helpt niet

“Het is goed dat de staatssecretaris de zaak nu verder opschort”, stellen de werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie. “Er moet namelijk eerst een goede oplossing worden gezocht en in de tussentijd moeten opdrachten gewoon bij zzp’ers kunnen komen.”
Maar eerder bleek dat het uitstellen van de handhaving van de Wet DBA de zzp’er niet heeft geholpen. Opdrachtgevers zijn bang dat de belastingdienst na afloop oordeelt dat de overeenkomst met de zzp’er niet aan de regels voldoet. Dit zou kunnen leiden tot naheffingen en boetes. Uit onderzoek van Intelligence Group en zzp-expert Pierre Spaninks blijkt dat 99.000 zzp’ers werk als zelfstandige kwijt zijn geraakt door de Wet DBA. Dat is ruim twee keer meer dan vorig jaar.

Bronnen: ANP/PW./rijksoverheid

Over Auteur

Reageer