Minimumloon stijgt per 1 juli 2017

0

Per 1 juli gaan het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon omhoog. Verder gaat de leeftijd voor het wettelijk volwassenminimumloon van 23 naar 22 jaar.

De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen per 1 juli  2017.

Wettelijk minimumloon

Het wettelijk minimumloon (WML) voor werknemers van 22 jaar en ouder bij een volledig dienstverband wordt per 1 juli 2017:

  • € 1.565,40 per maand;
  • € 361,25 per week;
  • € 72,25 per dag.

Minimumjeugdloon

Verder gaat de leeftijd voor het wettelijk volwassenminimumloon van 23 naar 22 jaar (op 1 juli 2019 naar 21 jaar). Het minimumjeugdloon voor 18- tot en met 21 jarigen gaat extra omhoog. Werkgevers kunnen voor deze extra verhoging compensatie krijgen via het minimumjeugdloonvoordeel.

Minimumjeugdloonvoordeel

Het minimumjeugdloonvoordeel voor 18- tot en met 21-jarigen betaalt de Belastingdienst automatisch uit aan werkgevers die hier recht op hebben. Dit gebeurt in de tweede helft van 2019 op basis van gegevens van het UWV. Werkgevers ontvangen dan het voordeel over zowel het tweede halfjaar van 2017 als 2018.

Stukloon

De regels voor het stukloon en voor meerwerk veranderen op 1 januari 2018. Stukloon is loon dat per stuk afgeleverd werk wordt betaald. Vanaf 1 januari 2018 moeten werknemers voor ieder gewerkt uur gemiddeld minstens het minimumloon verdienen als zij werken op basis van stukloon.

Meerwerk

Meerwerk betekent dat een werknemer meer uren werkt dan in zijn contract staat of meer uren maakt dan de volledige werkweek die geldt in de branche of organisatie. Vanaf 1 januari 2018 moeten werknemers minimaal het minimumloon verdienen voor de extra gewerkte uren. Dit geldt ook als een werknemer in deeltijd werkt en extra uren maakt.

Alle informatie over de wijzigingen in het minimumloon is terug te vinden in een viertal factsheets op de site van de rijksoverheid.

Bron: PW./rijksoverheid

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer