EU: meer mensen moeten werken en leren

0

Meer Europeanen moeten werken, leren en uit de armoede gehaald worden.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie stelt dat in zijn strategie voor de EU-economie in 2020.

Een van zijn vijf doelen is dat 75 procent van alle Europeanen tussen twintig en 64 jaar betaald werk verricht, wat nu enkele procenten lager ligt. Het aantal jongeren dat de school voortijdig verlaat, moet dalen naar minder dan 10 procent, minstens 40 procent van de jongeren moet een titel of hogeronderwijsdiploma hebben.

In 2020 moet het aantal Europeanen dat op de rand van armoede leeft, met 20 miljoen omlaag naar 60 miljoen. De investeringen in onderzoek omhoog van 2 naar 3 procent van het bruto nationaal product.

Voor elk EU-land komen er specifieke doelen. Brussel kan de landen waarschuwingen geven als ze daar niet hard genoeg aan werken. De EU denkt daarbij niet aan sancties of boetes, verzekerde Barroso. “We willen dat de economie in Europa weer gaat groeien. Maar het moet dan gaan om een slimme, duurzame en uitgebreide groei met veel werkgelegenheid”, zei Barroso woensdag.

Regeringsleiders van de 27 EU-landen beslissen eind maart in Brussel over de EU 2020-strategie. Barroso rekent erop dat de regeringsleiders instemmen. “In februari hebben we hier al over gesproken bij een informele top. Door de recessie is de noodzaak voor economische coördinatie is nu erg helder.”

Toch kan er nog wat verzet worden verwacht. Nederland zit bijvoorbeeld niet te wachten op de specifieke doelen voor armoedebestrijding in deze strategie. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) zei maandag nog dat de armoede vooral bestreden moet worden door meer economische groei. Het kan geen apart EU-doel zijn in deze strategie, zei ze maandag bij EU-beraad in Brussel.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer