EU-top: 8 miljard tegen jeugdwerkloosheid

0

De Europese Unie gaat de komende jaren circa 8 miljard euro vrijmaken in de strijd tegen jeugdwerkloosheid.

Dat besloten de regeringsleiders en staatshoofden van de EU in de nacht van donderdag op vrijdag tijdens hun overleg in Brussel. Eerder zat er 6 miljard euro in het speciale potje.

Binnen de meerjarenbegroting van de EU wordt speciaal voor de aanpak van jeugdwerkloosheid geld vrijgemaakt. De leiders spraken af dat het geld al in 2014 en 2015 te besteden is. Dat is sneller dan voorzien. De verhoging van 6 naar 8 miljard komt doordat ook ongebruikte gelden naar deze speciale pot gaan.

Nederlandse werkloze jongeren zien niets van dit EU-potje. Premier Mark Rutte bestempelde dit als ‘zeer terecht’. Het geld gaat naar landen waar de werkloosheid onder de jeugd meer dan 25 procent is. Voorwaarde is wel dat landen hun arbeidsmarkt drastisch hervormen. Landen als Spanje en Griekenland kunnen met goede projecten aanspraak maken op het geld voor de aanpak van jeugdwerkloosheid.

Rutte stelde dat de problemen met de jeugdwerkloosheid in die landen niet vergelijkbaar zijn met de Nederlandse. Ook in Nederland zijn 137.000 jongeren werkloos, maar in percentage ligt de jeugdwerkloosheid alleen in Duitsland en Oostenrijk lager.

EU-president Herman van Rompuy zei dat de EU-leiders ook besluiten namen die er toe moeten leiden dat jongeren makkelijker elders in de EU werk kunnen zoeken. Dat moet honderdduizenden werkloze jongeren weer kansen bieden. Op dit moment zijn in de EU 7,5 miljoen jongeren onder de 25 jaar werkloos, bijna een kwart van alle Europese jongeren.

 

(c) ANP 2013

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer