Explosieve stijging in vacatures HR en recruitment

0

Het aantal unieke (online) vacatures voor HR-professionals is het afgelopen jaar met 35% gestegen. Vooral de functie van recruiter blijkt op dit moment lastig in te vullen.

Dit blijkt uit een onderzoek van Intelligence Group in opdracht van HR-specialist Compagnon.

Volgens dit onderzoek zijn er circa 106.000 professionals in het HR-vakgebied, waarvan bijna 15.000 recruitmentprofessionals. Bijna de helft van de recruitmentprofessionals (46%) is werkzaam in de uitzend/arbeidsbemiddeling, dus bij een intermediair of uitzendbureau.

Vacaturedruk

Voor de recruitmentprofessionals zelf liggen de banen voor het oprapen. Zo heeft iedere recruiter die actief op zoek is naar een baan, de keuze uit maar liefst acht verschillende vacatures.
Ook HR-professionals hebben de banen voor het uitkiezen, al ligt de vacaturedruk hier aanzienlijk lager dan onder recruiters. Voor iedere baanzoekende HR-specialist geldt dat hij of zij de keuze heeft uit twee vacatures. “Deze cijfers hebben natuurlijk alles te maken met de huidige krappe arbeidsmarkt”, zegt Hetty Moll, directeur en oprichter van Compagnon. “Juist voor het HR-vakgebied geldt dat het aloude ‘post and pray-beleid’ voor openstaande vacatures allang niet meer toereikend is. De voordeur moet open en de achterdeur dicht(er). Dit realiseren begint met kennis; wat willen de mensen en waarom gaan ze weg?”

Stijging aantal unieke online vacatures

Het aantal unieke online vacatures voor HR-professionals is de laatste jaren hard gegroeid, met respectievelijk 16% in 2016, 16% 2017 tot 37% in 2018. In 2018 waren er ongeveer 24.000 unieke online vacatures voor HR-professionals.
Het aantal unieke online vacatures voor recruitmentprofessionals nam de voorgaande jaren explosief toe; met 36% in 2016, 33% in 2017 en 32% in 2018. In 2018 bedroeg het aantal unieke online vacatures voor recruiters circa 15.000. De groei in 2018 blijft volgens het rapport echter enigszins achter bij de groei op de totale arbeidsmarkt. Verklaring hiervoor is dat ondanks de aanhoudende krapte de groei van de vraag naar recruitmentprofessionals begint af te nemen.

Belangrijkste arbeidsvoorwaarden

Niet het salaris, maar flexibele werktijden is de belangrijkste arbeidsvoorwaarde voor professionals in het HR-vakgebied. Ook de mogelijkheid om thuis te werken staat bij beiden in de top drie van belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Waar 53% van werkend Nederland vooral het salaris belangrijk vindt, ligt dit percentage onder zowel HR-professionals (44%) als recruiters (51%) lager. Moll: “Salaris is een hygiënefactor geworden, die goed en passend moet zijn. Vooral voor recruiters geldt dat zij vlak na de crisis blij waren überhaupt nog een baan te hebben. We zien echter wel dat de laatste jaren het salaris voor hen steeds belangrijker is geworden”.
Dit blijkt ook uit het onderzoek; in 2016 noemde slechts 35% van de recruiters het salaris als de belangrijkste voorwaarde voor een baan, tegenover 51% nu.”

Recruiters meest benaderd voor baan

Uit het onderzoek blijkt verder dat professionals uit het HR-vakgebied vaker worden benaderd voor een nieuwe baan dan werknemers uit andere sectoren. Zo zijn zes op de tien recruiters en 44% van de HR-specialisten het afgelopen kwartaal ten minste één keer benaderd voor een nieuwe uitdaging. Dit is, wat betreft recruitment, een verdubbeling ten opzichte van het gemiddelde onder alle werkende Nederlanders (27%). Moll: “Zowel HR-professionals als recruiters zijn op dit moment zeer schaars, waardoor zij vaker worden benaderd. Daarnaast beschikken voornamelijk recruiters over een enorm netwerk, waardoor ze ook makkelijker te benaderen zijn.” In plaats van duidelijkheid over salaris, wat voor de Nederlandse beroepsbevolking over het algemeen de belangrijkste informatie is bij een toenadering, blijkt uit het onderzoek dat voor HR-professionals en recruiters juist de inhoud van de functie het meest interessant is.

Het rapport Arbeidsmarkt HR en recruitment in cijfers is als pdf gepubliceerd.

Bron: Compagnon/Intelligence Group

Lees ook: Recordaantal vacatures online in 2018

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer