Snelle groei van krapte op arbeidsmarkt

0

De arbeidsmarkt is in de afgelopen twee jaar in hoog tempo krapper geworden. Eind 2018 was de arbeidsmarkt in acht van de twaalf provincies krap. In 2016 was dat nog in geen enkele provincie het geval.

Vooral werkgevers in de bouw, zorg, onderwijs, techniek en ICT hebben veel moeite om personeel te vinden. Dat blijkt uit een analyse van uitkeringsinstantie UWV.

Zeeland, Utrecht en Noord-Brabant voelen de krapte het meest. In Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen is nog sprake van een ‘gemiddelde’ arbeidsmarkt, al kan de krapte zich daar in sommige beroepsgroepen wel voordoen. Zo is de arbeidsmarkt voor ICT-personeel in alle 12 provincies krap of soms zeer krap.

Zeeland heeft krapste arbeidsmarkt

Zeeuwse werkgevers hebben de meeste moeite om personeel te vinden. Tegenover het aantal van 2500 kortdurige werklozen in Zeeland staan ruim 8000 open vacatures. Het is vooral lastig om vacatures voor dienstverlenende beroepen in te vullen, zoals schoonmakers en horecapersoneel. Ook de behoefte aan technisch en ICT-personeel in Zeeland is erg groot.

Volgens cijfers van het CBS neemt het aantal vacatures in Nederland al sinds het derde kwartaal van 2013 toe. Door een afnemend arbeidsaanbod groeit de krapte op de arbeidsmarkt sinds 2014.

Het UWV constateert dat steeds meer mensen een baan vinden. Dat is terug te zien in het dalend aantal WW-uitkeringen. Het aantal WW-uitkeringen is ten opzichte van vorig jaar met 17 procent afgenomen tot 274 duizend.

Top 15 krappe beroepen volgens het UWV

 1. Machinemonteurs
 2. Bouwarbeiders in de afbouw
 3. Elektriciens en elektronicamonteurs
 4. Software- en applicatieontwikkelaars
 5. Elektrotechnisch ingenieurs
 6. Ingenieurs
 7. Timmerlieden
 8. Vrachtwagenchauffeurs
 9. Databank- en netwerkspecialisten
 10. Assemblagemedewerkers
 11. Automonteurs
 12. Productiemachinebedieners
 13. Loodgieters en pijpfitters
 14. Productieleiders industrie en bouw
 15. Transportplanners en logistiek medewerkers

Bronnen: UWV, CBS

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer