Werkgevers minder positief over werkgelegenheid door krapte

0

De werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers is ten opzichte van voorgaand kwartaal hetzelfde gebleven, maar op jaarbasis met 5% gedaald. Reden: werkgevers hebben moeite de juiste kandidaten te vinden voor de openstaande vacatures.

Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q2 2019) uitgevoerd onder 59.000 werkgevers, waarvan 750 uit Nederland.

Het werkgelegenheidscijfer komt uit op +4% en illustreert het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen. Desondanks verwachten werkgevers in drie van de negen arbeidssectoren minder medewerkers aan te nemen. Voor de financiële sector is dit zelfs de eerste negatieve werkgelegenheidsverwachting in vijf jaar.

“Hoewel de werkgelegenheidsverwachting ten opzichte van vorig kwartaal gelijk is gebleven, is deze op jaarbasis met maar liefst 5% gedaald”, zegt Jeroen Zwinkels, Algemeen Directeur ManpowerGroup Nederland. “Vergeleken met het afgelopen jaar is het voor Nederlandse werkgevers nog lastiger om de juiste kandidaten te vinden voor hun openstaande vacatures.”

Digitalisering en automatisering

Werkgevers in de financiële sector verwachten voor het eerst sinds Q1 2014 minder medewerkers aan te nemen (-3%). Andere arbeidssectoren met een negatieve werkgelegenheidsverwachting zijn landbouw & visserij (-4%) en de transportsector (-1%). Werkgevers in de energiesector (+19%) en de bouw (+14%) zijn het meest optimistisch. Zwinkels: “Digitalisering en automatisering zijn niet alleen van invloed op de inhoud van banen, ze veranderen ook de gevraagde kennis en vaardigheden om succesvol te zijn. In plaats van salarisverhogingen of nieuwe medewerkers aan te nemen, raad ik werkgevers aan te investeren in hun huidige werknemers met behulp van om- of bijscholing.”

Groeicapaciteit kandidaten

Maar liefst tweederde van de werkgevers in de financiële sector¹ zegt dat veel moeite kost om geschikte kandidaten te vinden voor hun openstaande vacatures. 42% van hen zegt daarom betere arbeidsvoorwaarden te bieden ten opzichte van vorig jaar. Slechts 45% van de werkgevers in de financiële sector geeft aan meer te investeren in het om- en bijscholen van huidige medewerkers. Zwinkels: “Scholing is dé oplossing voor de huidige krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. In de toekomst hoeven werkgevers zich niet meer blind te staren op het vinden van de perfecte kandidaat. In plaats daarvan moeten potentiele werknemers worden beoordeeld op hun groeicapaciteit, waarbij de werkgever zorgt voor additionele scholing en trainingen.”

Regionale verschillen

Zowel werkgevers uit het oosten (+12%) als het westen (+8%) van Nederland verwachten dit kwartaal meer werknemers aan te nemen. Opvallend zijn echter de verschillen met het zuiden (-1%) en het noorden (-4% ) van het land, waar werkgevers negatief zijn over de aanwas van nieuwe medewerkers. Zwinkels: “Deze cijfers laten zien dat er ook op landelijk niveau aanzienlijke verschillen bestaan in het optimisme onder werkgevers. Het zou kunnen dat de negatieve werkgelegenheidsverwachting te wijten is aan de krimpende bevolkingsaantallen in zowel het noorden als het zuiden van Nederland waardoor het werkgevers meer moeite kost om hun vacatures vervuld te krijgen.”

Europese werkgelegenheid

Werkgevers in alle Europese landen blijven positieve werkgelegenheidscijfers rapporteren. Spanje is het minst optimistisch (0%). Duitsland noteert +8%, België +6%. Italië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zijn onderdeel van een grotere groep landen met een bescheiden +4%.

Bron: ManpowerGroup

Lees ook: Bedrijven minder positief over werkgelegenheid begin 2019

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer