Bedrijven minder positief over werkgelegenheid begin 2019

0

De werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers is positief, maar daalt wel het komende kwartaal voor de derde keer op rij. Oftewel, Nederlandse bedrijven verwachten begin 2019 minder mensen te zullen aannemen dan afgelopen jaar.

Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q1 2019) uitgevoerd onder 60.000 werkgevers, waarvan 750 uit Nederland.

Dalend optimisme

Ondanks de daling (-1%) blijft het werkgelegenheidscijfer dit kwartaal per saldo positief (+4%), wat duidt op het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen.
Maar voor het eerst in twee jaar (Q4, 2016), daalt het werkgeversvertrouwen het komend  kwartaal in meer dan de helft van de Nederlandse arbeidssectoren. Werkgevers in de productie (-6%) verwachten dit kwartaal zelfs voor de eerste keer in vier jaar tijd minder medewerkers aan te nemen. Ook in de transportsector is de werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers negatief (-1%).

Krapte arbeidsmarkt

“De daling van het optimisme onder Nederlandse werkgevers is een direct gevolg van de toenemende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt en de problemen die zij ervaren bij het vinden van het juiste talent”, zegt Danny Spee, Algemeen Directeur Experis, onderdeel van ManpowerGroup Nederland. “Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt worden werkgevers gedwongen om op een andere manier naar de inzetbaarheid van werknemers te kijken. Alleen op die manier kunnen zij in de toekomst hun openstaande vacatures blijven vervullen.”

Europese werkgelegenheid

Werkgevers in alle Europese landen blijven positieve werkgelegenheidscijfers rapporteren. De Zwitserse werkgelegenheidsverwachting herstelt van -2% naar +2%, Duitsland noteert +8%, België en het Verenigd Koninkrijk +6%. Alleen in Spanje en Italië (en Zwitserland) zijn werkgevers minder positief dan Nederland, beide landen noteren een bescheiden +3%. De Verenigde Staten blijven met +19% onverminderd positief.

Bron: ManpowerGroup

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer