Werkgevers zien werkgelegenheid verder groeien

0

De werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers is ook voor het vierde kwartaal van 2018 positief. Oftewel, werkgevers zijn van plan weer meer personeel aan te nemen.

Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q4), uitgevoerd onder 59.000 werkgevers waarvan 750 uit Nederland.

Het werkgelegenheidscijfer komt net als het vorige kwartaal uit op +6% en dat duidt op het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen. Anders dan in het derde kwartaal wordt het optimisme voor het vierde kwartaal door werkgevers uit alle sectoren gedragen.

Meer vacatures

Het meest positief zijn werkgevers in de sectoren nutsbedrijven (+13%), zakelijke- en financiële dienstverlening (+11%) en mijnbouw & delfstofwinning (+11%). Ondanks de positieve scores, is het optimisme onder werkgevers in de bouw en transport, opslag & communicatie afgenomen met respectievelijk vier en zes procentpunten. José Brenninkmeijer, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland: “We verwachten dat de lichte daling van het optimisme in het komende kwartaal slechts tijdelijk zal zijn. De groei van e-commerce zorgt voor een steeds grotere vraag naar vakkundige distributie- en transportmedewerkers, terwijl het aantal vacatures in de bouw alleen maar verder zal toenemen door de overspannen huizenmarkt.”

Krapte op arbeidsmarkt

Net als in het vorige kwartaal ziet Brenninkmeijer dat de schaarste op de arbeidsmarkt de groei van de werkgelegenheid wel in de weg staat. “Maar ondanks het huidige tekort op de arbeidsmarkt aan essentiële vaardigheden, blijft de werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers erg positief.”

Moeite juiste kandidaat te vinden

“Het lijkt erop dat werkgevers zich tegenwoordig beter bewust zijn van de moeite die het kost om de juiste kandidaat te vinden. Dit geldt overigens ook voor het behouden van (het juiste) talent, waardoor werkgevers hun medewerkers steeds vaker een toekomstperspectief proberen te bieden met behulp van trainingen, cursussen en opleidingen.”

Werkgelegenheid Europa

Werkgevers in alle Europese landen, met uitzondering van Zwitserland (-2%), verwachten het komende kwartaal meer medewerkers aan te nemen. De werkgelegenheidsverwachting in Italië groeit van -1% naar +2%, België noteert +6%, Frankrijk +2%, Duitsland +10%, Spanje +5% en het Verenigd Koninkrijk blijft stabiel op +4%.

Bron: ManpowerGroup

Lees ook: Minder optimisme werkgelegenheid door krappe arbeidsmarkt

Werkgelegenheid VS

Volgens de MEOS Q4 blijven werkgevers in de Verenigde Staten  onverminderd positief met een score van +19%.
Het Bureau of Labor Statistics heeft overigens becijferd dat er in de VS in augustus een groei van +2,9% van het aantal werkende uitzendkrachten was ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor. “>In juli was de groei 2,7%. Het groeitempo ligt daarmee in het derde kwartaal lager dan in het eerste halfjaar, waarin in de VS een groei van het aantal uitzendkrachten +3,6% was.

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer