NBBU: vakbonden belemmeren scholing flexkrachten

1

Vakbonden verbieden via de nieuwe Bouw-CAO dat uitzendbureaus hun flexkrachten kunnen opleiden. De NBBU komt hiertegen in verweer en er zijn inmiddels Kamervragen hierover gesteld.

Aanleiding is de column van NBBU-voorzitter Brigitte van der Burg.

CAO Bouw & Infra

In haar column vorige maand hekelt Van der Burg de vakbonden omdat die volgens haar ‘het negatief framen’ blijkbaar belangrijker vinden dan de feiten.
Van der Burg doelt hiermee op een bepaling in de nieuwe CAO Bouw & Infra, waarin staat dat Een werkgever alleen een beroepspraktijkvormingsovereenkomst mag sluiten met een leerling-werknemer die op basis van een arbeidsovereenkomst bij die werkgever in dienst is…(CAO-bepaling, artikel 65, lid 2).

Uitsluiten uitzendbranche

Volgens deze CAO-bepaling mogen leerling-werknemers (BBL’ers) dus niet meer direct in dienst zijn van een uitzendbureau. Van der Burg vindt het ‘onvoorstelbaar’ dat de sociale partner op deze manier de uitzendbranche uitsluiten. ‘De vakbonden schreeuwen moord en brand over dat de flexwerkers geen opleidingskansen krijgen en zetten de uitzendbranche (inclusief payroll) hiervoor steeds in de beklaagdenbank, terwijl zij met de bouwwerkgevers in de CAO Bouw verbieden dat de uitzendbranche hun flexwerkers kunnen opleiden.”

Personeelstekort in de bouw

Van der Burg wijst erop dat er een tekort is aan (goed opgeleid) personeel in de bouw van ongeveer 55.000 mensen. De leden van brancheorganisaties ABU en NBBU bemiddelen al heel lang BBL’ers in de bouw en dragen daarmee bij aan opleidingen in deze sector. Het uitsluiten van uitzendbureaus en hun flexkrachten staat volgens Van der Burg haaks op het doel van de overheid om het aantal BBL-banen te vergroten. De NBBU-voorzitter roept de minister van sociale zaken op de CAO Bouw & Infra niet algemeen verbindend te verklaren. Ook roept zij alle partijen in de polder op om stelling te nemen tegen deze praktijk.

Bron: NBBU

Lees ook: Uitzenden in de bouw wordt duurder (blog Henk Geurtsen)

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Wat is de toegevoegde waarde van een uitzendorganisatie in deze? Hoe kan een uitzendorganisatie voldoen als gecertificeerd leerbedrijf wanneer de flexwerker zonder stagebedrijf komt te zitten? Welke waarborgen worden er gegeven aan een flexwerker, die schoolgeld voor een jaar en boekengeld voor een opleiding heeft betaald om de opleiding af te kunnen maken? Met alle respect, ik denk dat de bonden hier wel een punt hebben.

Reageer