Zij-instroomprojecten: de 6 sleutels tot succes

0

Simone van Wilgen, leidt succesvolle zij-instroomprojecten voor bouw en techniek in de provincie Zuid-Holland. Elk jaar worden daarin gemiddeld tweehonderd mensen begeleid van werk-naar-werk, wat resulteert in honderd overstappers. Ze heeft de volgende adviezen:

1. Brancheverenigingen

Zoek als dat mogelijk is de samenwerking met brancheverenigingen. In de communicatie heb je gelijk alle bedrijven te pakken en toegang tot informatie, bijeenkomsten, tools en ook inzetten van bijvoorbeeld opleidingsvouchers wordt makkelijker.

2. Diversiteit in werven

Grote wervingscampagnes zijn er voor bewustwording, maar leveren weinig overstappers op. Daarvoor is de drempel is veel te hoog. Probeer ook andere manieren, zoals werven via oud-werkgevers.

3. Wat zijn de triggers?

Bedenk waar en wanneer de triggers ontstaan om over te stappen naar ander werk. Bij de bouw is dat bijvoorbeeld bij een verbouwing of verhuizing. De klanten van bouwbedrijven kunnen dus ook een interessante doelgroep zijn.

4, Voortraject is cruciaal

Het voortraject, de oriëntatiefase, wordt vaak overgeslagen. Bij zij-instroom is die cruciaal. Die periode, van acht maanden tot een jaar, is nodig om alle obstakels weg te nemen. Past dit werk wel bij mij? Hoe zit het financieel en kan het privé?

5. Persoonlijk aanspreekpunt

Het is belangrijk om een persoonlijk aanspreekpunt te hebben dat het contact in de oriëntatiefase warm houdt. Als je die niet hebt, ben je 70% van de kandidaten kwijt. Deze geeft informatie over de sector, opleidingen, financiën, een bijeenkomst bij een bedrijf, regelt dat je in contact komt met anderen en denkt mee hoe je de opleiding naast je huidige werk kunt doen. Die hele infrastructuur moet je goed inrichten.

6. Persoonlijke adviseur

Er moet een persoonlijk adviseur zijn, die uitzoekt wat er aan opleiding nodig is voor welke rol. Als je niet uit de sector komt en de benamingen niet kent, is dat bijna onmogelijk. De loopbaanpaden moeten duidelijk worden: wat is en doet een werkvoorbereider? Wat moet je daarvoor leren en wat kan je eventueel daarna worden? Dat is maatwerk. Zij-instroomtrajecten zijn niet te standaardiseren.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer