Onderzoek PageGroup: Nederland positief over uitzendwerk

0

Ondanks de roep van vakbonden en politiek om flexwerk aan banden te leggen, zijn Nederlandse werknemers en werkgevers positief over uitzendwerk. Tweederde (67%) van werknemers zou tijdelijk of uitzendwerk overwegen, mocht het zich aandienen.

Dat blijkt uit de Job Applicant Confidence Index (JACI), een onderzoek van Page Group.

Misvatting uitzendwerk

Toch bestaat ook in ons land onder werknemers de perceptie dat uitzendwerk minder verdient of minder zekerheid oplevert. “Ten onrechte,” stelt Martijn Goudswaard, managing director Page Personnel Nederland. “Een tijdelijke werknemer krijgt hetzelfde salaris als iemand met een vast contract. Dat wordt immers vastgelegd in de arbeidswetgeving: loon en toeslagen vallen gewoon onder de cao van de opdrachtgever. Je verdient dus evenveel als vaste medewerkers in dezelfde functie (inlenersbeloning, red.).”
“Werkgevers zijn vaak zelfs bereid om iets meer te betalen voor de flexibiliteit die ze winnen met een uitzendkracht en je hebt dezelfde rechten als vaste medewerkers, zoals vakantiegeld en pensioenopbouw. Ook denken mensen dat ze bij ziekte niet dezelfde rechten hebben als vaste medewerkers. Ook dat is niet waar: ze vallen gewoon onder dezelfde ziektewet, omdat ze in dienst zijn bij het uitzendbureau.”

Voordelen uitzendkracht

Ondanks deze hardnekkige vooroordelen, staat het merendeel van de Nederlanders toch positief tegenover uitzendwerk. Goudswaard verklaart dat als volgt: “Nu de economie aantrekt, maken mensen makkelijker de overstap naar tijdelijk werk. Daar komt bij dat de perceptie van tijdelijk werk in Nederland positief is. Waar in Spanje bijvoorbeeld de indruk heerst dat je als uitzendkracht niet goed genoeg bent voor een vaste baan, is het in Nederland zo dat we denken dat je juist goed genoeg bent als je tijdelijk werk doet: je neemt tenslotte het risico om van tijdelijke banen te leven, omdat je weet dat je toch wel weer aan de slag komt, dankzij je kwaliteiten.”

Uitzendwerk goed voor loopbaan

Uitzendwerk kan bovendien voordelen bieden voor je verdere loopbaan, stelt Goudswaard. “Uitzendwerk zorgt voor veel kansen om je op een breder vlak te ontwikkelen in je vakgebied,” zegt Goudswaard. “Wanneer je aan verschillende projecten werkt, doe je een diverse werkervaring op en leer je nieuwe vaardigheden en technieken die je in je verdere loopbaan ook nog kunt gebruiken. Bovendien heb je als uitzendkracht een ingang bij bedrijven waar je anders misschien moeilijk binnen zou komen. Als het om een functie gaat die ook na het aflopen van je tijdelijke contract nog bestaat, en de opdrachtgever is tevreden over je, dan zal je tijdelijke aanstelling in veel gevallen in een vaste aanstelling worden omgezet. Dat zien we ook bij Page Personnel terug in de cijfers: steeds vaker maken mensen de overstap van uitzendwerk naar permanent.

Meer behoefte aan uitzendkrachten

Door de aantrekkende economie groei ook onder werkgevers de behoefte aan meer tijdelijk personeel. Goudswaard: “Door de combinatie van een krappe arbeidsmarkt met een hoge werkdruk is er steeds meer behoefte aan flexibele oplossingen op korte termijn. We zien de flexibele schil van bedrijven dan ook groeien.”
Het inzetten van uitzendkrachten biedt werkgevers volgens hem meer voordelen. “Uitzendkrachten kunnen al na een korte kennismaking worden ingezet. En mensen die veel uitzendwerk doen, zijn gewend om zich in een korte periode aan te passen aan de werkomgeving. Tijdelijke werknemers zijn daarom vaak relatief snel ingewerkt.”
Volgens Goudswaard moeten werkgevers bij de overweging een uitzendkracht in te zetten niet alleen kijken naar de directe, maar ook naar de indirecte kosten. “Als je onder een hoge werkdruk gebukt gaat en je kunt niet op korte termijn een vaste werknemer vinden, dan zullen de kosten alleen maar stijgen, omdat het proces langer duurt. Een tijdelijke kracht kan dan uitkomst bieden.”
“En net als bij de proeftijd voor een vaste werknemer, kun je ook bij een uitzendkracht kijken of iemand zijn werk goed doet, of diegene goed in het team past et cetera. Bevalt iemand, dan kun je diegene alsnog een vast contract aanbieden. Bevalt iemand onverhoopt niet, dan heb je de flexibiliteit om verder te zoeken.”

Bron: PageGroup

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer